Hírek

2009.10.19. 04:26

Járőrök versenyeztek: ők tudják, mi a rend

Zalaegerszeg - A fiataloknak hiányzik a sorkatonai szolgálat. Mert aki volt katona, megtanulta, hogy mi a rend. Így látják ezt a nemzetőrök.

MTI



Messziről katonai megmozdulásnak tűnhetett az alsóerdei napközis táborban szombaton lezajlott program, a Nyugat-dunántúli Nemzetőr Egyesület (ennek központja Zalaegerszegen van, és három megyében 200-250 embert fog össze) járőrversenyén alakzatokban mozogtak az egyenruhások. Az egyik zalai alelnök, Kovács Tamás alezredes mondta el:

- A nemzetőrség civil szervezet, az 1848-as szellemiséget őrzi, a hazaszeretet, a nemzet szolgálata, a katonai hagyományok állnak a középpontjában - fogalmazott. Még megtudtuk: mindennapi szolgálatuk hasonlít a polgárőrökére (Egerszegen fő tevékenységük temetők őrzése), de a náluk tapasztalható parancsuralmi rend markánsan meg is különbözteti őket egymástól. Minden politikai vonulattól távol tartják magukat, és elmondták: volt már, s bármikor lehetne újra roma tagjuk, felvételnél nincs megkötés, az erkölcsi bizonyítvány sem követelmény, bár azért bűnözőket nem vesznek fel. Az összetartozást kifejező egyenruhát, illetve a felszerelést minden tag maga veszi, fegyver pedig nem tartozik, nem is tartozhatna ehhez.

A nyolc, egyenként négy fős csapat részvételével lezajlott versenyt a kecskemétiek nyerték Zalaegerszeg és Ráckeresztúr gárdája előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!