Hírek

2009.10.13. 08:09

Befedik a régi lerakót

Zalaegerszeg - Befejezéséhez közeledik a régi szeméttelep rekultivációja. A munkák célja megakadályozni, hogy újabb szennyeződések kerüljenek a talajba a műszaki védelem nélküli lerakóról.

Horváth A. Attila

Lezárult az az időszak, amikor minden település saját hulladéklerakóval rendelkezett, be kellett zárni a régi, műszaki védelem nélküli, környezetszennyező szeméttelepeket. Ma már kizárólag az Európai Unió előírásainak megfelelően kialakított depóniákon szabad hulladékot elhelyezni, Zala megyében a zalaegerszegi, nagykanizsai és zalabéri telepen. A régi lerakók egy részét a Zalaispa-program keretében rekultiválják. Zalában és Vas megye déli részén 132 szeméttelepet érint a vége felé közeledő beruházás. Hamarosan befejeződik az egyik legnagyobb munka, a Zalaegerszeghez tartozó régi búslakpusztai lerakó ártalmatlanítása is.

A 38 ezer négyzetméteres telep az új depónia szomszédságában található. A nyolcvanas évektől 2001-ig hordták ide a zalaegerszegiek hulladékát. A szeméttelepről jelentős mennyiségű szennyeződés szivárgott a talajba, a vizsgálatok csaknem harmincféle szennyezőanyagot mutattak ki. Annak érdekében, hogy a csapadék ne moshasson ki további káros anyagokat a hulladékhegyből, elvégzik a telep rekultivációját. A beruházás első üteme már lezajlott: a depónia bezárása után, 2001-ben földtakaróval vonták be a szeméthalmot, majd nemrég, a hulladékkezelő központ kialakításakor, újabb földréteget hordtak rá. A mostani beruházás során végleges záróréteggel fedik be.

- A depóniát a tervezett alakra formázták, majd mesterséges szigeteléssel, bentonitos szigetelőlemezzel borították, ez gátolja meg a csapadék beszivárgását - ismertette a munka menetét Marton Géza, a Zalaispa-program műszaki vezetője. - A szigetelőpaplanra műanyag szivárgó drént helyeztek, hogy elvezesse a vizet, ha mégis átszivárogna valamennyi a depónia tetejére kerülő földrétegből. Egy méter vastagságú föld kerül rá, a felső 30 centiméter magas humusztartalmú termőföld lesz. Erre azért van szükség, mert végül befüvesítik a területet, megakadályozva az eróziót.

A rekultivációra a Vegyépszer Zrt. kapott megbízást, a mintegy 520 ezer eurós (kb. 140 millió forintos) munkát azonban alvállalkozóként a Zala-Depo Kft. végzi. A depónia köré monitoringkutakat telepítenek, s a mostani állapothoz képest figyelik, hogy megjelennek-e szennyeződések. A telep belsejében termelődő gázt hasznosítani fogják a tervek szerint.

- A régi és az új depóniában is nagy mennyiségű gáz képződik, elegendő ahhoz, hogy energiatermelésre használják - tájékoztatott Marton Géza. - A rekultiváció arra ad lehetőséget, hogy kiépítsük a depóniagáz kiszellőztetésére szolgáló kutakat. Az energiatermeléshez szükséges további beruházásokat a Zala-Depo Kft. végzi el.A régi depóniáról már korábban talajba szivárgott szennyeződések továbbterjedésének megakadályozása, a kármentesítés nem tartozik a Zalaispa-program feladatai közé.

A közel egymilliárd fortos beruházás, a résfal kialakítása az önkormányzatra vár. Jövőre várhatóan lesz rá pályázati lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!