Hírek

2009.09.23. 18:13

Leszerelték a gázórát a tartozások miatt! Még mindig meleg víz nélkül a színészlakások (frissítve)

Zalaegerszeg - Egyelőre még nem szerelték vissza a közös gázórát, a helyzet tehát nem változott kedd óta a Hevesi Sándor Színház Pázmány Péter úti színészlakásaiban.

zaol.hu

Nincs meleg víz, és akinek nem áll rendelkezésére villanyfőzőlap, villanytűzhely, az a főzéssel is hadilábon áll kedd óta a Pázmány Péter úti színészlakások lakói közül.

Leszerelték az E.ON szakemberei a Hevesi-színház Pázmány Péter úti színészlakásainak közös gázóráját. 

- Nyolc óra után érkeztek, kérdeztem, hogy gond van-e, mire azt felelték, visszük a gázórát - említette a ház gondnoka, Farkas Józsefné. - Semmit nem tudok, nem tudom miért, mennyi időre vitték el... Huszonkét éve lakom itt, sosem tartoztam egy fillérrel sem. Bárki bármilyen szolgáltatást vesz igénybe, azért fizetni kell - fogalmazott Czegő Teréz színművésznő.

- Több mint húsz éve itt élek, mindig rendesen fizettem. Ma is, amint megérkezett a számla, rendeztem - mondta György János színművész.


Farkas Józsefné gondnok már csak az óra hűlt helyét mutathatta kedd délután. Remélhetőleg hamar megoldódik a probléma
Fotó: Pezzetta Umberto

A 34 lakás lakói közül, úgy tűnik, nem mindenki tett így. A történtek miatt megkerestük a LÉSZ Kft. ügyvezető igazgatóját. Udvar Sándor elmagyarázta, hogy üzemeltetőként a kft. a bérleti díjakból fizet a szolgáltatásokért. A teátrum készfizető kezes, vagyis, ha nem fizetnek a színészlakásban élők, az intézmény vállalja át a kötelezettséget. Az augusztus 31-ei állapot arról árulkodik, hogy 2 millió 600 ezer forint a tartozás. 

A 34 lakás lakói közül csak néhány egyenlíti ki mindig pontosan a számlát, de a gázóra közös, így most sajnos ők is bajba kerültek. Az üzemeltető minden hónapban megküldi a fenntartó önkormányzatnak és a színháznak, ki mennyivel tartozik. A színház levonhatná a fizetésből az adósságot. Az ügyvezető még július 16-án írt a teátrum igazgatójának, hogy az akkor 2 millió 700 ezres tartozást a LÉSZ nem tudja átvállalni, veszélybe kerül a gázellátás. Az E.ON munkatársai amúgy már múlt héten utasítást kaptak a gázóra leszerelésére. A teátrumtól múlt héten 163 ezer forint érkezett.

Szabó József, a megbízott színigazgató beszámolt róla, hogy a házból el- és kiköltözöttek tartozása 838 ezer forint, ám ezért már nem vállal a színház készfizető kezességet. A keddi állapot szerint a színészház jelenlegi lakói feladták csekkjeiket, legfeljebb a postai átfutás miatt nem érkeztek meg a forintok időben. A maradék tartozást, mintegy 345 ezer forintot a teátrum kedden elutalta, ez az összeg nemcsak a Pázmány Péter úti lakók, hanem valamennyi, összesen 51 színészlakás lakóinak össztartozása volt.

Szabó József szerdán elmondta, kérésre megküldték a LÉSZ Kft-nek a listát, mely tartalmazza, ki mennyit fizetett. Az üzemeltető most ezt vizsgálja.

Egyelőre tehát változás nincs, ily módon meleg víz sem, miként adott esetben fűtés sem lenne. 




TALÁLHATNAK MEGOLDÁST
A megbízott színidirektor, Szabó József a jövőbeni gondok elkerülése végett felvetette, miként korábban is megtette, hogy a LÉSZ Kft. megváltoztathatná a csekkek feladásának határidejét, hiszen a színészek hó elején kapnak fizetést, míg a számla azt megelőzően, hó végén érkezik. Egyszerűsödne a helyzet, ha a banki átutalási formát választaná az üzemeltető. A LÉSZ Kft. ügyvezetője, Udvar Sándor úgy reagált erre, nyitottak minden jó megoldásra, ám előbb a jelen helyzetet kell megoldani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!