Hírek

2009.08.24. 02:26

Éteri kapcsolatok

Nova - A digitális korban is van létjogosultsága az amatőr rádiózásnak - állítják a találkozó résztvevői. A rádiójel ugyanis bármilyen körülmény között továbbítható, a digitális jelről ugyanezt nem mondhatjuk el.

Gyuricza Ferenc

A mindössze 18 hónapos Kiss M. Balázs biztosan amatőr rádiós lesz, legalábbis az indíttatása megvan hozzá. A Pécsről érkezett kisfiú volt a legfiatalabb résztvevője a Csicsergő Szabadidőközpontban rendezett találkozónak, amin több mint száz fő vett részt.

Balázs édesapja, Kiss M. József - hívójele szerint HA3JO - büszkén nézte, amint csemetéje az érdeklődők gyűrűjében az adóvevő gombjait forgatta. A pécsi család első alkalommal jött el a novai találkozóra, ahol rengeteg olyan ismerőssel találkozott, akivel az éterből már jól ismerik egymást.

A pécsi rádióamatőr névrokona, a novai Kiss Sándor - őt a HA1ZM jel alapján azonosíthatjuk az éterben - szintén a kapcsolatok lehetőségéről beszél, amikor a hobbijáról kérdezzük. Mint mondja, aki rádiózik, az nem kívánkozik el otthonról, ennek ellenére számos ismerősre tesz szert a világban.

- Közel 45 éve, 1965 óta van saját rádióm - mondja. - Nemrég azzal a Méder Áronnal beszéltem, aki egyedül hajózza körbe a Földet. Az ilyen pillanatokért érdemes otthon maradni, fent lenni éjszakákon keresztül. A rádiózás emellett egy örök tanulási folyamat is, amely elkíséri az embert a sírig.

- Zalában mintegy kétszáz főre tehető a rádióamatőrök száma, s ebben a cb-sek még nincsenek is benne - közölte Gosztolai Sándor, a Zalaegerszegi Rádióklub elnöke. - A rádiózás a mai napig fontos szerepet tölt be, sok olyan szervezet van, gondoljunk csak a rendőrségre, a tűzoltóságra, amelynek munkája elképzelhetetlen a rádiókapcsolat nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!