Hírek

2009.07.28. 02:27

Négyszázezres büntetés

Zalaegerszeg (haa) - Alkotmánybírósághoz fordul a Zala Megyei Bíróság a fix összegű közúti árufuvarozási bírságok miatt.

Horváth A. Attila

A bíróság egy júliusi közigazgatási perben döntött úgy, hogy az AB eljárását kezdeményezi az aránytalan szankció miatt.

Egy gépjárművezető azért fordult a bírósághoz, mert a rendőrség a vezetési, illetve pihenőidő ellenőrzéséhez szükséges okmány hiánya miatt 400 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. A felperes egy cég alkalmazottja volt havi 200 ezer forintos bruttó fizetéssel, és a helyszínen az előző havi háromnapos szabadságát nem tudta igazolni - tájékoztatta lapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zala Megyei Bíróság helyettes szóvivője.

A július elsején tárgyalt perben a bíróság úgy döntött, hogy a vonatkozó kormányrendelet alkotmányellenességének megállapítása végett az AB eljárását kezdeményezi (az 57/2007-es rendelet határozza meg a közúti árufuvarozásban és személyszállításban kiszabható bírságokat). A bíróság álláspontja szerint ugyanis a jogszabályban rögzített fix összegű bírság nem felel meg az alkotmány által előírt állampolgári jogbiztonság követelményeinek.

- Differenciáltnak kell lennie a közigazgatási szankciórendszernek azért, hogy lehetővé tegye a jogsértés súlyához és következményéhez igazodó arányos joghátrány alkalmazását - fogalmaz a bírósági közlemény. Jelenleg az ellenőrzést meghiúsító kisebb és nagyobb súlyú cselekményekre is ugyanakkora összegű bírságot kell kiszabni a jogszabály szerint, és abban sincs különbség, hogy a munkáltatót vagy annak alkalmazottját kötelezi a hatóság a bírság megfizetésére.

- A bíróság álláspontja szerint a jogalkotónak a bírság összegének meghatározásakor figyelemmel kell lennie a társadalmi, jövedelmi viszonyokra - jelezte dr. Bartalné dr. Mentes Judit. A per az Alkotmánybíróság döntése után folytatódik.Figyelembe kellene venni a jövedelmi viszonyokat is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!