Hírek

2009.07.03. 02:29

Hintókkal a Balatonig

Keszthely - Évek óta, szinte szünet nélkül érkeznek régi, rossz állapotú hintók és szánok a Festetics-kastély múzeumába. A restaurálásban nincs megállás, szakemberes stáb gondoskodik az eszközök felújításáról, bemutathatóvá tételéről.

Sámel József

- A kiállítás anyaga folyamatosan bővül, a célunk, hogy minden fellelhető típusból legyen egy-egy darabunk - mondta elöljáróban dr. Czoma László igazgató. - Közép-Európa legnagyobb gyűjteményével rendelkezünk, mivel széles körben ismernek bennünket, jelzik, ha valahol régi, felújításra váró hintóra bukkannak. Mi természetesen megyünk, megnézzük a darabot, s ha szükségünk van rá, megalkuszunk. Kaptunk azonban hintókat múzeumoktól is. Amint megérkeznek, kezdődhet a restaurálásuk.

Ami nem egyszerű, s időigényes feladat. A felújítást végző Végh Ferenc azt mondja, egyértelműen a hintók és szánok állapotától függ, hogy milyen gyorsan tudják bemutatható, illetve használható állapotúvá varázsolni az eszközöket. A varázslat szó nem túlzás, némelyik ugyanis olyan rossz állapotban érkezik Keszthelyre, hogy szinte minden alaktrészét ki kell cserélni, újra kell gyártani.


Végh Ferenc jelenleg egy 18. századból származó, szinte mûvészi kidolgozású dél-német szán felújításán dolgozik, melynek számos alkatrészét cserélni kell. A munka sok idôt vesz igénybe, a pótlásokat korabeli rajzok és fotók alapján tudják elvégezni. Amint végez, következik egy újabb rossz állapotú hintó restaurálása
Fotó: Sámel József

- Az első feladat, hogy feltárjuk, milyen állapotú a hintó, vagy a szán, ez határozza meg a további feladatokat, tennivalókat - folytatta. - Ha az egyes alkatrészek megmenthetők, akkor indulhat a tisztítás, a konzerválás, ha nem akkor ki kell cserélni a szükséges darabokat. Általában fontos feladat a pótlás, hiszen sok eszköz eleve hiányosan kerül hozzánk. Jó néhány darab akadt, amiben az évszázadok és az értéket fel nem ismerő emberek javíthatatlan károkat okoztak. Akadt például hintó, melyhez kutyát kötöttek, s az eb elrágta a kerék küllőit... Az, hogy mennyi idő alatt végzünk, nagyon változó, néhány hónaptól akár egy évig is terjedhet a rekonstrukció intervalluma. A munkánkat segítik korabeli rajzok, archív fotók, s számos korabeli katalógussal is rendelkezünk.

Végh Ferenc azt mondja, nem mindegyik közlekedési eszközt lehet úgy felújítani, hogy az használható is legyen. - Az anyag, a fa, a fém egyaránt elöregszik, például egy 1700-as évekbeli hintó anyaga, messze nem olyan stabil, mint egy fiatalabbé. A csatlakozási pontok nagyon sérülékenyek. Jelenleg egy 1700-as évekből származó dél-német hintón dolgozunk, ami csodálatos darab, ám nagyon rossz állapotban került hozzánk. A faragott üléstartó bakokat és a hajlított első elemeket sikerült megtartanunk, a többi rész azonban újragyártásra szorult. Az oldalsó szobrokat is újra kellett készíteni, ahogy a korábban elveszett ülést is. Amúgy a hintók és szánok között egyaránt akad olyan darab, ami kizárólag csak múzeumi bemutatásra alkalmas, a legtöbb azonban kibírja a rövidebb utakat, természetesen nagyobb terhelés nélkül.

Dr. Czoma Lászlónak a bemutatáson túl egyéb, nagyszabású tervei is vannak a hintókkal, a szándékát nem rejti véka alá.

- Szeretném elérni, hogy a Balatoni idény nyitásakor a legszebb darabokat felvonultassuk a kastélytól a partig - mondta. - Erre minden lehetőségük adott, egyfajta főpróbára már sor került, több hintót bemutattak a budapesti Nemzeti Vágta rendezvényén. A kiállítás gyarapítása nem állhat le, ahogy a restaurálás sem. Egész brigád dolgozik azon, hogy a hintók és szánok eredeti szépségükben pompázzanak, s azokat minél nagyobb számban mutathassuk be a közönségnek.

A hintómúzeum nagy népszerűségnek örvend a Festetics kastélymúzeum vendégei körében. Dr. Czoma László úgy véli, ha a bemutatott darabok száma nő, a látogatottság is arányosan emelkedik majd.

Keszthely - Évek óta, szinte szünet nélkül érkeznek régi, rossz állapotú hintók és szánok a Festetics-kastély múzeumába. A restaurálásban nincs megállás, szakemberes stáb gondoskodik az eszközök felújításáról, bemutathatóvá tételéről.A Htómúzeum 2004-ben nyitotta meg kapuit, jelenleg mintegy félszáz egykori közlekedési eszközt tekinthetnek meg az érdeklődők. A legrégebbi darabok az 1700-as évekből valók, a gyűjtemény számos hétköznapi és főhercegi hintót vonultat fel, bemutatva a közönségnek az egykori lószerszámokat is. 

A Hintómúzeum 2004-ben  nyitotta meg kapuit, jelenleg mintegy félszáz egykori közlekedési eszközt tekinthetnek meg az érdeklődők. A legrégebbi darabok az 1700-as évekből valók, a gyűjtemény számos hétköznapi és főhercegi hintót vonultat fel, bemutatva a közönségnek az egykori lószerszámokat is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!