Hírek

2009.07.01. 05:58

Átrendezik az adókat, de a hiánycél marad

Zalaegerszeg - Lezárult hétfőn a parlament tavaszi (és rendkívüli) ülésszaka. A képviselők az utolsó napra tartogatták a legfontosabb döntéseket, például a 2010-től életbe lépő adótörvények zárószavazását.

Horváth A. Attila

Vagyonadó, gyed-gyes, szja, tb-járulék, béren kívüli juttatás, képviselői költségtérítés - e területeket érintik a legjelentősebb változások. Kormánypárti és ellenzéki zalai képviselőt kértünk értékelésre.

- A hétfőn elfogadott gazdasági jellegű törvények a válság kezelését, az egyensúlyteremtést és a növekedés elindítását szolgálják - fejtette ki Göndör István (MSZP).

- Nem adócsökkentésről, hanem adóátrendezésről van szó, aminek része például az szja-csökkentés; ez a 200 ezer forint körül keresőket pozitívan érinti majd, havonta több marad a zsebükben. Januártól a járulék is csökken, foglalkoztatásra ösztönözve a munkáltatót, továbbá lépéseket tettünk annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen az adózatlan jövedelem. Újdonság a vagyonadó: az állam az elmúlt évtizedek nyerteseitől, tehát a tehetősebbektől vár el többletbefizetést általa. Igaz, hogy a társadalom 5 százalékát érinti ez csupán, de 50 milliárdos bevételt várunk az adóból, ami nem csekély. És a lényeg: mindeközben az államháztartás egyensúlya nem romlik, a hiánycélt tartani tudjuk, és stabilizálódik a forint is, ez pedig a devizahiteleseknek jó hír - hangsúlyozta Göndör István.

A politikus szerint várható volt, hogy a Fidesz nem biztosít kétharmados többséget a gyűlöletbeszéddel, holokauszt-tagadással kapcsolatos törvénytervezethez, hiszen az ellenzéki párt visszavonta korábbi javaslatát, amit a szocialisták is támogatni tudtak volna. Ugyanakkor üdvözölte, hogy a képviselői juttatásokról szóló törvény többséget kapott, s bízik benne, így okafogyottá válik az ügyben kezdeményezett népszavazás.

Vigh László (Fidesz) a hétfői többségi döntések közül a gyed-gyes idejének lerövidítését fájlalta leginkább. Mint mondta, meggyőződése, hogy az anyának a gyermeke mellett volna a helye legalább 3 éves koráig, ráadásul az amúgy is infrastruktúrájuk fenntartásával küzdő kistelepülések nem lesznek képesek új bölcsődéket működtetni.

- Látható, hogy költségvetési lyukakat akar betömködni a kormány, és azt keresi, hogy honnan lehet további pénzt elvenni, ám ettől még nem indul be a gazdaság, ahhoz ugyanis munkahelyteremtésre volna szükség. Az üdülési csekkek megadóztatását is rossz lépésnek tartom, hiszen az idegenforgalomra gyakorolt hatása miatt többet visz majd, mint amennyit hoz. A vagyonadóval pedig az a fő gond, hogy senki nem tudja, mi alapján és ki méri fel a vagyontárgyakat, ennek mekkora költsége lesz, és mennyi bevétel származik majd az egészből. Értelmetlen és politikailag vállalhatatlan ez az adó. A képviselői költségtérítések elszámoltatásával viszont egyetértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!