Hírek

2009.05.29. 08:47

Tizennégy tonna konzervet osztott ki az önkormányzat

Nagykanizsa - Bár a nyáron folyamatosan üzemelő zöld táborban igény esetén bármely gyerek meleg étkezéshez juthat a városban, plusz segítségképpen az elmúlt két napban 14 tonna konzervet osztott ki az önkormányzat a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Szalabán Attila

- Sárgaborsófőzelék, paprikás krumpli, húsgombóc paradicsomos mártásban, babfőzelék - olvasta el a kedvünkért Bogdán Zsófia a fiának, Gábornak járó konzervek feliratait. - Nagyon jó, ezek mindegyikét szereti a fiam, biztos hogy felfalja az összeset! Lencsét ugyan nem látok köztük, de remélem, a zsák alján az is akad, mert az a kedvence... 


Bogdán Zsófia és kisfia is megkapta a porciót. 333 gyermeket tartanak számon rászorulóként
Fotó: Szakony Attila

A fiatalasszony azon 333 gyermek szüleinek egyike, akik tegnap az NTE-csarnoknál átvették azt az élelmiszercsomagot, mellyel a rászoruló, 10 év alatti gyerekek nyári étkeztetését kívánja javítani a kanizsai önkormányzat. Az erős nejlonzsákban több mint 60 konzerv lapult, nem kis súlyt jelentve. Szerencsére a család nem gyalogosan érkezett, kocsival rendelkező ismerősük vállalta a fuvarozásukat. 

- A mindenit, van súlya - nyögött nagyot Orsós István, miközben betette a csomagtartóba a pakkot. - Nem mondom, lehetett volna más megoldás is, de a lényeg, hogy a gyerek mindig talál majd otthon magának melegíthető ennivalót. 

- Őszintén megmondva talán jobb lett volna, ha pénzt adnak, amiből a gyerekek ebédet tudnak vásárolni maguknak, de így sem rossz - hallottuk Somogyi Zsanettől. - Az biztos, hogy a gyerekem saját maga még nem tudja megmelegíteni a konzervet, hiszen csak első osztályos, de lesz állandó felügyelete, a mama majd segít. 

- A konzerv csak kiegészítése a gyerekek számára biztosított nyári ellátásoknak - hangsúlyozták érdeklődésünkre a nagykanizsai polgármesteri hivatal művelődési osztályán. - Bármely tanuló, aki igényli, ettől függetlenül mindennap meleg ételt kap nyáron a Csónakázó-tavi zöld táborban, ezt a Péterfy-iskola koordinálja. Az óvodásoknak is egész nyáron lesz ügyelet, tehát minden korosztályt lefedtünk . 

A dél-zalai városban már tavaly is osztottak konzerveket (az idevágó rendelet csak felmelegíthető készétel adását teszi lehetővé a melegétkezésen felül, tehát pénzt nem) a hátrányos helyzetű - rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő vagy a jegyző által védelembe vett - gyerekek számára, igaz, akkor csak feleennyit. Az idei dupla mennyiségre is volt kereslet : az iskolai szabadidő-szervezőknek, ifjúságvédelmiseknek, valamint a családsegítő és gyermekjóléti központ, illetve a művelődési osztály munkatársainak tehát akadt bőven dolga a konzervek pakolásával, adagolásával, majd kiosztásával. Csütörtök estére pedig az utolsó zsák is fogyasztóra lelt. 

AZ ÉTKEZTETÉS KÖLTSÉGEI
A nagykanizsai önkormányzat idén 1761 fő kedvezményes óvodai, iskolai és kollégiumi étkeztetésére 114,4 millió forint állami normatívát hív le. Ezenfelül további 3,4 millió forintot kap 172, az általános iskola 5-6. évfolyamán tanuló, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő diák ingyenes étkeztetésére. Emellett a Nyugat- dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatalhoz benyújtott pályázat sikere révén beszerzett konzervekre 6,6 millió forintot kapott a város.
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!