Hírek

2009.04.21. 02:29

Kutyaiskolások

Keszthely - A város határában egykor rétnek is csak jóindulattal nevezhető területet kaptak: azóta sok minden változott arrafelé, s kutyák és gazdáik tucatjai töltik meg rendszeresen a parkszerű, szép kiképzőpályát.

Petrovics Ernő

Brikk Vom Hatzbachtal, Emma Von Elberfeld, Freezer Vom Hatzbachtal - sorolták ottjártunkkor a kutyák neveit a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Keszthelyi Szervezetének kutyaiskolájában a minapi foglalkozáson. Az idén húszéves kutyaiskola és családi szabadidőközpontban azonban nem csak effajta kutya arisztokratákat , világbajnok ebeket fogadnak az arany- és ezüstkoszorús minősítésű kiképzők: összejöveteleiken a tacskótól a bernáthegyiig, szeleburdi kölyökkutyától és fiatal gazdájától az okos német juhász fajtáig bármilyen nemű és rangú házikedvencet is szívesen látnak.



A kutyákat viselkedni, apportírozni tanítják, vagy akár komolyabb versenyekre is felkészítik az oktatók. De bármilyen okból is érkezzen gazda és kedvence a telepre, igazán az együtt töltött idő és közös foglalkozás öröme miatt telik meg mindig a városszéli, hangulatos „kutyaiskola”
Fotó: Petrovics Ernő

- Egykor a MEOE Zalaegerszegi Szervezeténél lévő, Keszthelyen és környékén élő egyesületi tagok önálló központ létrehozásáról határoztak, s 1989 márciusától a helyi agrártudományi egyetemtől kapott területen megindult a kutyakiképzés - kezdte Hornai László aranykoszorús mesterkiképző és teljesítménybíró, az iskola vezetője és a MEOE Aranyjelvény kitüntetettje, majd kifejtette: 2000-től aztán egy, Keszthely belterületével közvetlen határos, akkor még mocsaras, egyenetlen, gondozatlan parcellára költöztünk. Azóta sok munka árán dekoratív, parkosított kiképzőpályává és szabadidőközponttá nőtte ki magát immáron végleges otthonunk.

A vezetőn kívül egyébként még dr. Léba Éva aranykoszorús mesterkiképző és teljesítménybíró, Saródi Györgyi és Szecsődiné Takács Henrietta aranykoszorús mesterkiképzők, valamint Bogdányi Balázs és Lémann Krisztián ezüstkoszorús mesterkiképzők és őrző-védő segédek okosítják a szombatonként 15 órától, vasárnap reggel 10-től tartott órákon a kutyaiskolásokat. Novák Norbert bronzkoszorús mesterkiképző és őrző-védő segéd, továbbá Jakab Péter őrző-védő segéd szintén régóta szolgálja a kutyák épülését. Nyáron többnapos tábort is szerveznek az iskola területén az érdeklődőknek.

- Egy kutya kétéves korában már felnőttnek számít, öt-hat hónapos korától eredménnyel nevelhető. A legalapvetőbb engedelmességi feladatokra mi három hónap alatt kiképezzük a beiratkozott tanyítványokat - jegyezte meg az iskolavezető, s mint kiderült: nyomkövetésből és másból is már több világbajnoki győzelmet zsebelhettek be egyes schnauzer diákjaik . Interjúnk alatt éppen Tóth Zsuzsa és óriás schnauzere tréningezett, bemutatva e fajta kiváló teljesítményét. Az ember legjobb barátját amúgy egyesek szarvasgomba felkutatására képzik, mások csak házi kedvencként tartják. S van, aki komoly versenyekre viszi kutyáját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!