Hírek

2009.04.02. 02:25

Kedvezmény és büntetés

Zalaegerszeg (va) - Lezárult az energiahivatal januári áramkrízissel kapcsolatos vizsgálatának egyik része. A szervezet megbüntette a szolgáltatót, mely tegnap jelentette be: méltányossági alapon egyszeri díjkedvezményt ad az érintett fogyasztóknak.

Varga Andor

A Magyar Energia Hivatal közleményben tudatta: a január végi, többnapos áramszünet kapcsán 10 millió forintos büntetést ró ki az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-re.

 

A közlemény szerint a hivatal a kiszervezett tevékenység továbbadására vonatkozó tilalom, az engedélyesi tevékenységek feltételei ellenőrzésével kapcsolatos kötelezettség, és a felhasználók tájékoztatására vonatkozó szabályok maradéktalan be nem tartása miatt marasztalja el a szolgáltatót. De figyelemmel volt enyhítő körülményre is: a díjkedvezményre, mely a közlemény szerint mintegy 600 millió forintjába kerül a szolgáltatónak.

 

Az energiahivatal az E.ON DÉDÁSZ Zrt. esetében még vizsgálódik. Utóbbi területén 119 település 42476 felhasználója volt áram nélkül január végén hosszabb-rövidebb ideig, míg az ÉDÁSZ esetében 228 település és 85420 felhasználó volt érintett.


Volt, ahol napokon át lajtoskocsi adta a vizet
Klikkeljen a fotóra, s nézze meg képeinket!
Fotók: ZH archív

 

Az energiahivatal közölte: az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a január 27. és 28-án tapasztalt vizes, tapadó havas körülmények ritkán előfordulónak minősülnek. A fővárosi műszaki egyetem szakértői azt állapították meg, hogy e körülmények együttes hatása meghaladta az értéket, amelyet a középfeszültségű villamos hálózat oszlopainak szabványosan ki kell bírniuk. Megállapítást nyert, hogy az üzemzavar elhárítása során az ÉDÁSZ bevetett minden rendelkezésre álló erőt, illetve hogy a korábbi 12 év hálózatfejlesztései során a társaság több beruházást végzett el, mint az erre rendelkezésre álló forrás. Ugyanakkor a helyreállítás során problémát okozott, hogy a kiszervezett tevékenységet a vele szerződött vállalkozások engedély nélkül továbbadták, illetve felrótták azt is, hogy az érintettek menet közbeni tájékoztatása nem volt megfelelő.

 

Az E.ON is közleményt adott ki tegnap, az egyszeri, méltányossági alapon járó díjkedvezményről. Eszerint a 18 órát meghaladó áramszünet esetén 10 ezer, a 24 óra felettinél 15 ezer, 36 óránál hosszabb áramszünet kapcsán pedig 20 ezer forintot utalnak vissza minden fogyasztónak.


Olvassa el kapcsolódó dossziénk - Áramszünet és hóhelyzet Zalában - cikkeit! Klikk IDE! 

Ezek is érdekelhetik