Hírek

2009.04.17. 02:29

Ha nyár, akkor diákmeló

Zalaegerszeg (hv) - A tavasz közepén járunk már, és egyre többet gondounk a nyárra. Főleg a diákok, akiknek ez az évszak a szünidőt és a pihenést jelenti. De nem mindannyiuknak.

Horváth Viktória

A nehéz gazdasági helyzetben egyre kevésbé tudják támogatni a szülők a gyerekeiket, így a fiatalok kénytelenek nyáron elmenni dolgozni, ám nemcsak azért, hogy mozira vagy nyaralásra teljen, a legtöbben a főiskolás, egyetemi éveik kiadásait teremtik így elő.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon keresnek-e már munkát a diákok, milyen lehetőségeik vannak, és milyen fizetésben reménykedhetnek.

- Érdemes már ilyenkor elkezdeni a keresést?

- Igen, érdemes, nagyon sokan kerestek fel már minket. Sokkal több az érdeklődő, mint az elmúlt években és korábban is jönnek, már március közepétől: eddig májusban kezdődött meg mindig a fokozott munkakeresés. Ez viszont nyilván azt jelenti, mivel nem lett több munka, hogy kevesebbeknek tudunk állást találni - mondta el kérdésünkre Ferencz Pál, a Meló-Diák régióvezetője.

- Egyébként nemcsak nyárra keresnek munkát, hanem évközben is sok tanuló dolgozik iskola mellett és egyre többen.

Árufeltöltő, pénztáros, szórólap terjesztő, adatrögzítő munkákkal várják a fiatalokat a diákszövetkezet munkatársai. Egyes munkákhoz viszont, mint például a vízimentő vagy az animátor, képzettség szükséges. A tanfolyamot a Meló-Diáknál el lehet végezni, ám, aki már júniustól munkába állna, már most érdemes elkezdenie a felkészülést.

- Sokan jelentkeztek és még többen érdeklődtek, érezni lehet, hogy jóval nagyobb az igény a munkavállalásra a diákok részéről - tudtuk meg Vergerné Vincze Csillától, a Fürge Diák Szövetkezet területi képviselőjétől.

- Nyáron a szezonális munkák a legkeresettebbek: strandon és vízparton szívesen is dolgoznak a fiatalok. Emellett van még gyümölcsszedés, rakodás és összeszerelés.

A fizetések változóak, ám a minimumot mindig a minimálbérhez igazítják, így bruttó 411 forintos órabértől dolgozhatnak. A jó nyelvtudással rendelkező diákok azonban elmehetnek tolmácsolni, akár 900 Ft-os órabérért is. Ám a legjobban kereső munkák még mindig a host és hostess állások, különösen az éjszakai promóciók.

A munkaadók terén egyébként érezhetően megnőtt a kereslet az olcsó diákmunka iránt, akiket szezonálisan lehet alkalmazni.

- Voltak már, akik diákmunka iránt érdeklődtek, nekik segítettünk keresni az interneten, illetve megadtuk diákszövetkezetek elérhetőségét - mondta el Jász Veronika, a Retro 73 Ifjúsági és Kulturális Egyesület ifjúságszervezője.

- De volt olyan is, aki nyári gyakorlati hely keresésében kérte ki a segítségünket, neki is tudtunk segíteni. Voltaképpen bármilyen kéréssel, kérdéssel fordulhatnak hozzánk a diákok, mindent meg tudunk oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!