Hírek

2009.03.31. 02:28

Szennyvíztisztító: tiszta víz a Balatonba

Keszthely (há) - Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a nyugat-balatoni szennyvíztisztító telep korszerűsítő és kapacitásbővítő beruházásának előkészítésére nyert pályázatot a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

Horányi Árpád

A DRV előzetes megvalósíthatósági tanulmányát a vízügyi tárca fejlesztési igazgatósága támogatásra érdemesnek ítélte, ezzel 78 millió forintot nyertek el. Az összeg felhasználásával dolgozhatják ki a fejlesztés részleteit.

A szolgáltató a telephelyén nyílt nap keretében tartott ismeretterjesztő programot a beruházási szándékról és annak műszaki tartalmáról, majd az érdeklődők megtekintették a jelenlegi tisztítórendszer működését, hallhattak mindarról, amik a fejlesztést szükségessé teszik. A rendezvényen környezetvédelmi civil szervezeti képviselők, középiskolás diákok vettek részt.

Jankó Gábor, a zrt. kommunikációs munkatársa elmondta, hogy a projekt teljes beruházási költsége várhatóan mintegy kétmilliárd forint lesz, az építkezéshez sikeres második pályázati fordulót követően lehet majd hozzáfogni, előreláthatólag 2011-ben. A szükségesség indokai közt elhangzott: az ellátó területen a csatornázottság jelenleg eléri a 95 százalékot, de a rákötési arány csak 75 százaléknyi, így hamarosan jelentős kapacitási igénynövekedéssel lehet számolni. A hatékonyságot tekintve ma is szigorú határértékek tartásával dolgozó tisztítóművi fejlesztés hosszú távra szóló biztonságot szolgál. A fő célkitűzés a kapacitás-bővítés mellett a technológiai korszerűsítés is, a tisztított vizet végsőként befogadó Balaton vízminőségi védelmének mindenkori maximális biztosítása érdekében.

A DRV Zrt. törekszik arra, hogy mind szélesebb lakossági és vállalkozási körök ismerjék meg a projekt eredményeiből való közvetlen és közvetett részesedést. A beruházás az ellátási terület teljes természeti egységét érinti a körzetben élő mintegy 45 ezer állandó lakossal, valamennyi gazdálkodó szervezetettel együtt. A beruházás költsége várhatóan kétmilliárd forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!