Hírek

2008.10.21. 02:28

Figyelemmel az idősekre

<b>Zalaszentgrót</b> (sj) - Soha nem lehet elégszer elmondani, hogy az idősek vigyázzanak magukra, az értékeikre - hangzott el a körükben minap megtartott térségi találkozón.

Sámel József

A nyugdíjasok számára a ZalA-KAR Térségi Innovációs Társulás több szervezettel karöltve szervezte meg a rendezvényt.

Köszöntőjében Guitprechtné Molnár Erzsébet munkaszervezet vezető köszöntőjét követően annak elnöke, Császár József mondott beszédet. A helyi vezetők szavai után dr. Kövér Csaba alezredes tartott előadást figyelmeztetve a jelenlévőket arra, hogy a tapasztalatok szerint a hatvan év felettieket jóhiszeműségük, a gyanútlanságuk miatt meglehetősen gyakran éri bűncselekmény.

Az elkövetők kivétel nélkül minden trükköt bevetnek, hogy az otthonokba bejutva megszerezzék az idős emberek pénzét, vagy egyéb értékét. A rednőrtiszt hangsúlyozta: fontos a megelőzés, az értékek biztonságos elhelyezése, s az, hogy a szomszédok figyeljenek egymásra.

Bemutatkozott a rendezvényen az Áldozatsegítő Szolgálat, melynek vezetője dr. Baksa Krisztina az előadásában kiemelte: a két és fél éve működő szervezet tevékenysége szorosan kapcsolódik a rendőrség eljárásaihoz. A sértettekkel foglalkoznak, szigorú feltételek alapján segítik őket anyagilag, ami összegszerűen 73 ezer forintot jelent. Nem kártérítésről van szó, hanem áthidaló megoldásról, hogy a bűncselekmények áldozatai a kétségbeejtő helyzetben ne maradjanak pénz nélkül. Elmondta továbbá a szekember, hogy létezik az úgynevezett állami kárenyhítés, ami jóval nagyobb összeget jelent, ám igénybevételének feltételei is jóval szigorúbbak.

A találkozó második részében a fellépéseké volt a főszerep. Közönség elé léptek a térség művészeti csoportjai, egyéni előadói, táncosok és szavalók.

Ezek is érdekelhetik