Hírek

2008.05.24. 02:29

Kerékpárral a Kis-Balatonnál

<b>Zalavár -</b> A Várszigettől a kis-balatoni madárvártáig vezető, közel öt kilométernyi hosszban megépült kerékpárutat avatott fel tegnap Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Horányi Árpád

A turisztikai célú létesítményt Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Szolgálat igazgatója mutatta be. Szólt arról, hogy egy több lépcsős fejlesztési folyamat újabb része valósult meg. Ez tovább bővíti annak lehetőségét, hogy a védendő értékek mindinkább bevonhatók legyenek a turisztikai látványosságok kínálatába.

A régióbeli turizmus több szereplőjének támogatásával kerékpárkölcsönző egyesület is megkezdte munkáját a Várszigeten.

Szabó Imre miniszter kerékpárral hajtott végig az EU-s támogatással megvalósult úton. Elmondta: összesen mintegy 74 millió forintos költséggel olyan fejlesztés készült el, ami nélkülözhetetlen a zöldturizmus kínálatának igényelt bővítéséhez, a környezettudatosság népszerűsítéséhez, amit a tárca vezetője munkájában kiemelt célnak tekint. Mint hangsúlyozta, a most avatott létesítménnyel egyedülálló természeti terület vált megközelíthetővé a látogatók számára.

Egyéb aktualitások közt beszélt a miniszter arról, hogy a Kis-Balaton teljes környezetvédelmi hatékonyságának elérését célzó munkák folytatására EU-s forrásokkal számol a kormányzat. A projekt előkészítése - több mint 500 milliós ráfordítással - folyamatban van.

A kerékpárút egy szakaszon a Kis-Balatont határoló töltésen vezet, ahonnan ritka természeti látványosságként nyílik kilátás a csodálatos vízországra. Az útszakasz felénél elkészült egy kilátó is, ami egy régi, de ma is funkcionáló zsilipre épült. Az építmény magas pontjáról el lehet látni a Hídvégi-tóig. További érdekesség, hogy a kerekezőknek egy működő szivattyútelep is útjukba esik, üzemelése a vízvédelem technikai eszközrendszerébe enged betekintést.

Ezek is érdekelhetik