Hírek

2007.12.19. 03:29

Támogatás hátrányos helyzetű térségeknek

Szombathely (edz) - Vis maior támogatásokról és a hátrányos helyzetű térségek kijelöléséről is tárgyalt szombathelyi ülésén a regionális fejlesztési tanács.

PLT

Az idei utolsó ülésén immáron hetedik alkalommal foglalkozott az önkormányzatok vis maior keretre benyújtott kérelmeivel a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, tájékoztatta az ülést követően az újságírókat dr. Molnár Csaba, a tanács elnöke. Tekintettel arra, hogy a 103 millió forintos régiós keret már a nyáron kimerült, ezért ezútal azokkal a kérelmekkel foglalkoztak, amelyek központi forrásból kaphatnak kárenyhítést. Az elnök elmondta, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium a tanács által felterjesztett 26 igényből 25-öt jóváhagyott, 12 esetben az igényelt összeggel. Az egyetlen vitatott kérelem, Rábacsécsény esetén további tárgyalásokra van szükség a jogosultság megállapítására. A központi vis maior keretből támogatottak között van Zala megyéből Nagykutas, Páka, Gelse, Tormafölde, Zalatárnok, Zalaegerszeg, Garabonc, Lenti és Nagyrada önkormányzata is.

Az elnök szólt arról is, hogy a központi jogszabályok által hátrányos helyzetű térségeknel nyilvánított területek mellett regionális szinten további négy körzetet soroltak ebbe a katgóriába. Ennek következtében a pályázatokon Tét, Pannonhalma, Celldömölk, Lenti és térségének települései is élvezhetik azokat a kedvezményeket, amelyek a hátrányos helyzetűeket megilletik. Ez a lehetőség most egy évre szól, miután a tanács 2008. november 30-ig vizsgálja majd felül a regionálisan besorolt hátrányos helyzetű térségek státuszát.

Dr. Molnár Csaba bejelentette, hogy a 2005 óta konzorciumként működő Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség átalakul non-profit kft.-vé, amely lehetővé teszi részvételét a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán. Amennyiben ez sikeres lesz, akkor a szervezet erősíti a kapcsolatait a régió felsőoktatási intézményeivel, kutatókkal, innovatív vállalkozásokkal, és továbbra is igyekszik a regionális innováció számára forrásokat szerezni. A kft. a projektek fejlesztésénél építeni kíván széleskörű innovációs hálózatára.

Ezek is érdekelhetik