Hírek

2007.05.17. 02:26

Újra munkaterület lett

Zalaegerszeg - Megkezdődött tegnap a Kossuth utcai csatornarekonstrukció második üteme. Többé már nem lehet két sávon közlekedni a Budapest Bank és a Dísz tér közötti szakaszon.

Zalai Hírlap

Az útburkolat felbontásával elkezdődött tegnap a Kossuth utcai csatornarekonstrukció a Budapest Bank előtti területen. A beruházás az uniós támogatással zajló regionális szennyvízprogram része, melynek keretében kicserélik az elavult vezetékeket a Kossuth utcán, s emellett városi beruházásban új csapadékcsatornát fektetnek le. 

A kivitelező, a Hydrocomp Kft. és a Szabadics Zrt. alkotta Belvárosi Csatornaépítő Konzorcium vezetője, Dormán László elmondta, hogy zökkenőmentesen indultak a munkálatok. Tapasztalatai szerint a közlekedők döntő többsége tudomásul vette a forgalomkorlátozást, és türelemmel viseli, hogy mostantól kizárólag az eddigi parkolósávot veheti igénybe. A másik két sávot lezárták a posta és a Dísz tér között. A belvárosban ezáltal tizenkét parkolóhely szűnt meg, így az eddiginél is nehezebb lesz letenni az autót. A forgalomkorlátozás miatt - ahogy a Széchenyi tér átalakításának idején - torlódásokra számíthatunk többek között a Kazinczy téren.

Dormán László felhívta rá a figyelmet, hogy jövő héttől még nagyobb óvatosságot követel a járművezetőktől a Kossuth utcai közlekedés. A kivitelezők még csak a burkolatot bontják, de ha megérkezik - várhatóan hétfőn - a régészeti feltárási engedély, 3-3,5 méter mély munkagödröket ásnak a forgalmi sáv közelében, s ez megnöveli a balesetveszélyt.

A közműépítések befejezését követően, várhatóan szeptembertől elindul a Kossuth utca felszíni átalakítása a Széchenyi tér arculatához igazodva. A felszíni rekonstrukció terveit hamarosan áttekinti a műszaki bizottság, hiszen - elsősorban a Dísz tér körüli közlekedési rendet illetően - vannak még nyitott kérdések, de az biztos, hogy csak egyetlen sávot hagynak meg az autósoknak a Kossuth utca posta és Dísz közötti szakaszán. Ez a sáv nem egyenesen, hanem kanyarogva halad majd, s hol a jobb, hol a bal oldalán alakítanak ki a mostaninál kevesebb parkolóhelyet, ismertette a tervet Bertók Sándor városi főépítész. Tájékoztatása szerint az is felmerült, hogy a parkolóhelyeken korlátozzák a várakozás időtartamát, hogy ne foglalják el a helyeket egész napra a bérletesek.

Az utat és járdát díszburkolattal fedik, a lámpaoszlopokat kandeláberekre cserélik, és a Csipkeház felőli oldalon folytatódni fog a kerékpárút. Az önkormányzat célja egy korábbi közgyűlési döntés szerint, hogy a Kossuth utcán a mostani 700 helyett csak 150 egységjármű (ez egy személygépkocsinak megfelelő terhelést jelent) haladjon át óránként.

A polgármesteri hivatalban tegnap arról is érdeklődtünk, hogy a Dísz tér átalakítása megvalósul-e a közeljövőben, esetleg a Kossuth utcai rekonstrukcióval párhuzamosan, de mint megtudtuk, bár tervek készültek a felújításra, jelenleg nincs napirenden ez a beruházás.

Ezek is érdekelhetik