Hírek

2007.02.16. 03:28

Vizes tudnivalók

Zalaegerszeg (ag) - Talán még szennyvízmérő órát is fognak cserélni, pedig olyan nálunk nincs is, mérgelődött gutorföldei olvasónk, aki minap vette kezébe a vízszolgáltató legfrissebb számláját.

MTI

A valóság ennél egyszerűbb, a választ a Zalavíz gazdasági igazgatója, Riteczné Árkovics Orsolya adta meg.

- Ez évtől vezettük be szennyvíz esetében is az alapdíjat. Ennek mértékét, ugyanúgy mint az ivóvíz esetében, a mérőóra átmérőjével arányosan állapítjuk meg. Tehát nem attól függ az, hogy mérik-e külön a szennyvizet - közölte. Hozzátette, a vízmérő cseréje díjmentes, ha a művelet előírt terminus szerint zajlik le. Ha a fogyasztó ettől eltérő időben kéri ezt, akkor annak díját kiszámlázzák.

Olvasónk feltételezésével ellentétben létezik szennyvizet mérő szerkezet is, ám azt a lakosságnál nem alkalmazzák. Ilyen óra általában ipari felhasználóknál fordulhat elő.

További kérdést vet fel, hogy nem minden vezetékes víz kerül vissza tisztításra a csatornába, páldul locsoláskor. Kell-e ez után szennyvízkezelési díjat fizetnünk, kérdeztük a gazdasági igazgatót.

- Ez elszámolható, ha a locsoláshoz használt vezetékre külön órát szerelnek fel. Az itt elhasznált mennyiség után nem kell szennyvízdíjat fizetni. E nélkül az év egyes időszakában, bizonyos feltételek mellett lehet igényelni a kedvezményt a locsolásra tekintettel. Ezt viszont külön kell igényelni az ügyfélszolgálatokon található nyomtatványon - szólt a tájékoztatás.

Mint Riteczné elmondta, a szennyvíz-alapdíjat is tartalmazó első számlákat a múlt héten postázták. Az ügyfelek többsége a napokban szembesül ezzel az új tétellel. Ennek kiszámításával kapcsolatos kérdésekkel még nem keresték ügyfélszolgálatukat, de valószínűleg sokak szeme meg fog akadni az új tételen.

Ezek is érdekelhetik