Hévíz

2016.08.14. 19:39

Hévízi Borünnep: élmények özöne vár minden érdeklődőre

Hévíz - Már csak kettőt kell aludni, s kezdődik a város nyárvégi nagyrendezvénye, amelynek idei sztárvendége a Saragossa Band és a Neoton Família – persze a sztárborászok mellett.

Varga Lívia

A sok fellépő közül is ki-emelkedik a német és a magyar elitcsapat – utóbbi, akármilyen hihetetlen, idén 50 éves.

– A Saragossa Band két éve már járt nálunk, akkor a zenekar fantasztikus bulit kerekített – mondja Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ megbízott igazgatója. – Most sem számítunk másra, mint hogy a mai 40-es, 50-es generáció nagy slágereire táncra perdül a publikum. Az idén fél évszázados Neoton Famíliával is hasonlóan jók a tapasztalataink. Az együttes a Magyar Dal Napjának előestéjén lépett fel a nagyparkolóban, s rengetegen voltak kíváncsiak a koncertre. Csepregi Éva ma is lepipálja a huszonéves előadókat, de ugyanez elmondható a csapat összes tagjáról. Népszerűségükre jellemző, hogy ahol a jubileumi évben fellépnek, mindenütt telt ház fogadja őket, s nem ritkák a dupla bulik sem. Ők azért augusztus 20-án jönnek, mert arra mindig figyelünk, hogy nemzeti ünnepünkre magyar előadót hívjunk. Ezt követően pedig, extraként, lézer-show-t láthatnak vendégeink.

A Neoton Família legutóbb is lázba hozta a hévízi közönséget (Fotó: Archív)

A látogatókat idén is két koncerthelyszín fogadja: a Deák téri nagy- mellett a Festetics téren lesz egy kisszínpad, amely délután és késő este népesül majd be. Ám a borünnep természetesen nem csak a zenéről szól. Az értékőrző rendezvény gabona és szőlő utcájában találkozhatunk például gabonamag-kereskedővel, pogácsa- és gyümölcsárussal, és kitelepül a Pécsi Néprajzi Múzeum, amely jelentős kerámia anyaggal – például boros kancsókkal, a tematikába illő edényekkel – érkezik. S a néprajzosok, akikkel beszélgetni is lehet, hoznak egy kézi malmot, amit ki lehet próbálni.

A régiségek utcáját is érdemes felkeresni, hisz ott is igazi kincsekre lelhet az ember. És ami újdonság: ennek végén egy jósnő is „rendel”. De a minőségi boros és gasztronómiai forgatag társszekcióinak ezzel még nincs vége. Lesznek kézművesek is, így például kékfestő, késes, fazekas, selyemfestő iparművész, textilműves, csipkeverő, egy részük bemutatót is tart, sorolja Hermann Katalin, kiemelve, a népi értékőrzésre minden hévízi nagyrendezvényen hangsúlyt fektetnek. Ahogyan a minőségi kiszolgálásra is.

– A Rózsakert épülete mellett, az Erzsébet királyné utcában lesz a pohárstand – folytatja az igazgató. – Itt kétféle méretben lehet Hévíz-címeres poharakat vásárolni. Aki nem akarja megtartani, a kapott jegy ellenében vissza is válthatja azokat.

A poharakba pedig nedű is kerül, amelyről véleményt mondhatnak a vendégek. Szavazni lehet a közönség hazai és zalai kedvencére: a megválasztott borászokat díjazzák, a voksolók között pedig ajándékcsomagokat sorsolnak ki.

A gyerekeket népi játszótér várja a Deák téri átriumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!