Hévíz

2014.09.09. 18:05

Naponta ötvenen bérelnek közbringát

Hévíz - Kerékpáros napot rendeztek vasárnap a környezetbarát közlekedést és a két hónapja működő HeBi (Hévíz Bike) közösségi kerékpáros rendszert népszerűsítve.

Szabó Judit

Hévíz önkormányzata  kialakította a közösségi kerékpáros rendszert. A hétvégi rendezvény célja  az egyelőre ingyenes szolgáltatás és a környezetkímélő közlekedés propagálása volt. A Nagyparkolóban segítséget kaphattak az érdeklődők a közösségi biciklik kipróbálásához, és díjmentes  kerékpárszerviz állt rendelkezésre.

A kerékpáros napon a  TEKER Egyesület tagjai  száz kilométeres biciklitúrával hívták fel a figyelmet a környezetbarát közlekedési mód előnyeire, tájékoztatta lapunkat Jankovics Ferenc, az egyesület alelnöke. A keszthelyi kórház munkatársa  egészségügyi állapotfelmérést végzett elsősorban a kondícióra fókuszálva, s egy triál bemutató fűszerezte a rendezvényt.  A biciklis napot Kepli József János alpolgármester nyitotta meg, s beszámolt a HeBi működésének eddigi tapasztalatairól.

Két hónapja működik a közösségi kerékpáros rendszer, az egyik dokkoló a Nagyparkolónál van (Fotó: Szabó Judit)

– Napi átlagban több mint ötvenen bérelnek biciklit, tehát a rendszer nagyon komoly igénybe vételnek van kitéve – mondta az alpolgármester. – A   jelentős  terhelés miatt a kerékpárok  kopnak, használódnak, eddig elsősorban a fékeket  és az üléseket kellett  javítani vagy cserélni. Ezeket a munkákat egy évig garanciális javítás keretében végzik.

A HeBi október végéig ingyenesen működik, azután bérleti díjat kell fizetni a  biciklikért. Az első fél óra díjmentes  marad, majd minden újabb félórás használatért egyre növekvő díjat kérnek: 200, 300, majd 400 forintot... A sávos díjak fedezni fogják az amortizációs kiadásokat, mondta Kepli József János, nyáron pedig némi bevételre is szert tehetnek a közösségi kerékpárokból.


Télen a fagy beálltáig lehet használni a bicikliket. Jelenleg 30 áll rendelkezésre, de még ötöt be tudnak szerezni a pályázati pénzből.    A későbbiekben a rendszer bővítését tervezik, a Móricz, a Vörösmarty és a József Attila utcába szeretnének új dokkolókat telepíteni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!