Tündértánc

2017.10.23. 13:00

Aprócska tündérek tánca Kanizsán

A copfok repülnek a levegőben, miközben felhőt „morzsolgatnak”, jógáznak, hastáncolnak és aerobikoznak a kislányok. Nem (pusztán) féktelen gyerekjátékról van szó. Komoly és tudatos mozgásforma a tündértánc.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

A rendhagyó „stílust” egy fiatal kanizsai óvodapedagógus, gyermekaerobik- és jógaoktató, Varga Petra dolgozta ki, 3-12 éves kis hölgyeknek.

- Minél fiatalabb korban kell a gyerekeket mozgástudatos életmódra nevelni – hangsúlyozta Varga Petra. – Természetesen az életkori sajátosságok, adottságok figyelembevételével. Nem bonyolult koreográfiákról van szó: egyszerű lépésekből állnak a félórás foglalkozások.

Az anyukák és az apukák az órák alatt a függöny mögül gyönyörködhetnek csemetéikben. A foglalkozásoknak helyet adó kuckó kimondottan a kislányok főhadiszállásává válik a tündértánc idejére. A kis hölgyek balettcipőt vagy tappancsos zoknit húznak, aztán…

- Zene mindig szól az órákon – folytatta a pedagógus. – Bemelegítéssel, ráhangolódással kezdünk, ami a gyermekek esetében nem ugyanaz, mint a felnőtt tréningek során. Például előhívogatunk „kismanókat” – ami a karizmok bemelegítését jelenti. Az óriásjárás, a nagy léptek, némi fogócskával egybekötve pedig a lábak izmait élénkítik. A koncentrációt is az óra első felében alapozzuk meg. Fontos, hogy a kislányok oldottak legyenek, mint otthon, mert így tudják könnyen megszeretni a mozgást.

Persze az apróságok azt várják talán legjobban, amikor a csípőjükre kötött, szivárványszínű kendők csörögni kezdenek.

- Alapmozdulatokat próbálunk elsajátítani. Mutatom a gyerekeknek, mit kell csinálni, ők pedig lekövetik mindezt. Többször ismétlünk, így jobban rögzül bennük. Meseszerű szóbeli útmutatással is megfűszerezünk egy-egy mozdulatot: a kar mozdítását például a fésülködéshez hasonlítjuk, így könnyebben megértik a picik. Az egész testüket megmozgatjuk a foglalkozások során. És kiemelten figyelünk arra, hogy egyenes háttal, tartással végezzenek mindent. A programban szerepel hastánc, aerobik, balett és sok más.

Fotós: Szakony Attila

Például meditáció is színesíti a tündértáncot, ez zárja az órákat. Ekkor lazítjuk el az izmokat, nyugtató zenére.

- Egy kis tanulást ebbe is csempészünk: a helyes ülőpozíciót így könnyen el tudják sajátítani – folytatta Petra. – A foglalkozások végén mindig jár jutalom a kis táncosoknak: egészséges ételekből egy kis nasi. A sárgarépát vagy más, gyerekek körében nem igazán kedvelt finomságot is szívesen elfogyasztják.

A könnyed foglalkozások nem kimerítik a kicsiket, inkább ellazítják őket, és kis kikapcsolódást jelentenek a hétköznapokból. És az óvodapedagógus megjegyezte: ha ilyen fiatalon megszeretik a mozgást, az felnőttként is az életük része lesz majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!