Hétvége

2017.06.23. 18:55

Nézd a repülő fiút! - A Jupiter holdja

Zötyögő teherautó, kotkodácsoló tyúk, síró gyerek, kendős asszony.

Arany Horváth Zsuzsa

Futás a csónakhoz, vízbeesés, lövöldözés, szögesdrót, kerítés, sátortábor. Őrült rohangálás, lelőtted?!, és a holttest?, mentsen ki innen doktor!, apa, apa, hol vagy?! A húzós nyitóképet még számos akciójelenet követi: autós üldözés sajátos perspektívából, szállodai öldöklés naturális jelenetekkel, nem beszélve a vízszintes és függőleges tengely körül megforgatott lakásokról, a tízemeletnyi ugrásról üvegtáblán át, vagy a metrórobbanás utáni levitálásról. Mert a jól átgondolt film a legtöbb lehetőséget attól az ötlettől kapja, hogy a 17 éves szír menekült fiú (Jéger Zsombor), miután a morózus rendőr (Cserhalmi György) lelőtte a zöldhatáron, nem hal meg, hanem repülni lesz képes. Mundruczó Kornél Jupiter holdja című mozija arra gondol, ítélkezhetünk-e bárki fölött, holott fogalmunk sincs, mi rejlik benne? Mielőtt erre rávezetne, megmutatja ugyanazon félelem két arcát.

Dr. Stern (Merab Ninidze) és Aryan (Jéger Zsombor)

A fiút - a látványától szinte megtérő - műhibaper miatt bajban lévő cinikus tábororvos (Merab Ninidze - grúz színész) próbálja merkantil módon kihasználni, közben folyamatos menekülésre kényszerül vele, hogy ne kapja el őket a szintén botlott rendőr. A menekültügy vastagon jelen van, a néző, ha el is felejtette a 2015 nyarán a Keleti pályaudvaron történteket, most ismét az arcába kapja. Továbbgondolással: mi lenne, ha az orvosi jószándékkal Budapestre juttatott szírek felrobbantanák a 2-es metrót? (Emígyen ide is, oda is tesz egy-egy lapáttal a film, lehet rémüldözni és sajnálkozni.)

Láttunk már ilyen filmes szcénát, lásd Becstelen brigantyk... Egyébként a terrortámadás profi képsorai között vész oda a szerelem a levitézlett orvos és addig érte sokat vállaló barátnője (Balsai Mónika) között. A rendezői kísérlet világos, tudjuk meg, a repülés csodáját látva, az angyali fiúval szembesülve képesek vagyunk-e együtt, közösen egyetlen pontra felnézni végre, ahogy a végképp elrepülő karcsú angyalalakot nézik az autóik résre nyitott ablakaiból a szemtanúk. Valószínűleg nem. Főleg, ha a 120 perc végén a pályaudvar oszlopánál amúgy kedves, (de) menekült kisfiú az arcára borított tenyerei mögött számol 40-ig (angolul!), majd így szól: most én jövök...

Tipikus: szakad az eső, mégis ég a cigi. Zordon alakok Cserhalmival

A Jupiter holdja címével az Európa nevű holdra utal, amin állítólag a felszín alatt jégrétegek hallgatnak, tán lehetne rajta élet. A szürreális képek közt nem ez az egyetlen, az alkotói széplélekre utaló, jól érthető metafora, ami a fantasztikus stábbal dolgozó Rév Marcell operatőr kamerája elé téved. Színészeink legjava (Haumann Péter, Nagy Zsolt, Mucsi Zoltán) pedig epizodistaként is kedvvel vett részt a vállalkozásban. Cannes ezt most nem értékelte. A hazai filmalap azonban igen, 700 milliót adott rá. Pedig...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!