Hétvége

2016.10.07. 15:35

Az emberi mulasztás ára

2010. április 20-án, a British Petroleum (BP) által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúrótorony kigyulladt, majd több robbanás rázta meg a platformot. Két nappal később a létesítmény elsüllyedt, s mintegy 760 millió liter olaj ömlött a tengerbe, ezzel Amerika történetének legsúlyosabb olajkatasztrófáját okozva. A torony fedélzetén dolgozó 126 munkásból 11-en vesztették életüket.

Péter Zsombor

Peter Berg filmje a fent taglalt esetet veszi górcső alá, és próbálja felidézni a szörnyűségeket. A középpontban Mike Williams (Mark Wahlberg) vezető technikus áll, ám nem csak egy ember szemszögéből követjük az eseményeket, ennél átfogóbb képet kapunk. A felvezetésben megismerjük a főbb szereplők magánéletét, családi helyzetét, hogy aztán kövessük őket az olajfúróra. A dialógusokat a könnyed humor teszi szórakoztatóvá, a hosszas huzavonákra pedig azért van szükség, hogy átlássuk a viszonyokat.


A középpontban Mike Williams (Mark Wahlberg) vezető technikus áll

Bár elég agresszíven a szánkba rágják a szakzsargont, ettől szerencsére nem válik követhetetlenné a cselekmény. Berg az első harmadot arra használja, hogy bűnbakot keressen. Elég határozottan foglal állást arról, kit is okol a katasztrófáért, ezzel kicsit sekélyessé téve művét. A dolgos kisemberek végzik a munkájukat, míg az olajcég gonosz főnökei a garasoskodásuk miatt emberek életével játszanak. Az állítás jogos, a BP számos esetben mulasztást követett el, de Berg ezt kissé leegyszerűsítve közli. Aztán bekövetkezik a katasztrófa, és a film átvált akcióba. Időnk sincs felocsúdni, annyira felgyorsulnak az események. Elképesztően intenzív élményt adnak ezek a jelenetek. Félelmetes, hogy a nyílt vízen, egy hatalmas fémmonstrumon rekedve kell küzdenie az embereknek az életükért, miközben minden lángokban áll. A nézőnek is a torkában dobog a szíve, és kvázi a saját bőrén érzi a katasztrófahelyzetet. A Mélytengeri pokol látványfilmként és egy tragédia újragondolásaként kiválóan helytáll. Ezenfelül remekül szemlélteti a tényt: az igazi felelősöket egy ekkora pénzekkel dolgozó cégnél sosem vonják igazán kérdőre, ha mégis, akkor is megússzák. Persze a BP-nek dollár milliárdjaiba került a katasztrófa, de ettől még nem támad fel a 11 halott munkás. Az üzenet tehát világos, velős és kifejezetten szomorú. Berg azonban ismét elkövette szokásos hibáit, így a filmélmény is romlik. Gondolok itt a túlzott pátoszosságra, a telefonon síró feleségekre és a lángok előtt lobogó amerikai zászlóra. Kellenek az efféle elemek, csak Berg nem mértékkel használja ezeket. Ami pedig kifejezetten bosszantott, hogy az ökoszisztémára mért kárt egy jelenettel lerendezték, holott 760 millió liter olaj ömlött a tengerbe és terjedt szét egy akkora területen, hogy fővárosunk hatszor beleférne. Az élővilág nagy része ki is pusztult.

A Deepwater Horizon története fájdalmas és bosszantó. Remekül bemutatja, hogy a pénzéhség, valamint a sorozatos mulasztások mekkora kárt okozhatnak emberéletekben és az élővilágunkban egyaránt. Mégis azt kell mondjam, hogy sokkal inkább állja meg a helyét látványos katasztrófafilmként, mint tartalmas drámaként. Azt mindenki döntse el maga, hogy ez mennyire zavarja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!