Hétvége

2016.01.15. 17:31

Száz kötetben dolgozta fel a Móricz iskola krónikáját

Mondhatni apai örökségét viszi tovább Paksa Tibor gyógypedagógus azzal, hogy összeállította iskolája történetét. A gyűjtemény 10 ezer oldalon mutatja be a Móricz-iskola elmúlt 36 évét.

Korosa Titanilla

- 1980. szeptember 1-jétől dolgoztam fel a Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Intézmény történetét 100 albumban 10 ezer oldalon – mondta Paksa Tibor gyógypedagógus. – A gyűjtemény törzsanyagát a helyi, megyei és az országos lapokban megjelent írások, tudósítások és riportok jelentik. Az albumokba az újságok címlappal, impresszummal és A4-es szövegkörnyezetben vannak beszerkesztve. A szülői házban láttam apámtól, hogy feldolgozta egyebek közt a csesztregi iskola és falu történetét is. Szinte az orromban maradt a ragasztó illata. Mikor az iskolába kerültem, elkezdtem gyűjteni, először csak a Zalai Hírlap cikkeit – amiből végül 368 gyűlt össze –, így indult a történet. Volt idő, amikor a gúnyos megjegyzések miatt elkeseredtem, de feleségem biztatott, hogy ne hagyjam abba a gyűjtést. Évről évre értékesebb lett az anyag. Aztán többen nyilatkoztak elismerően és nevezték életműnek a gyűjteményt. Jólesett, hogy a gyerekek is értékelték, főként, ha felismerték magukat a fotókon.

A 100 albumban fő helyet foglalnak el a tanulmányi, képzőművészeti, kulturális és sportsikerek, de találhatók régi relikviák, oklevelek kisdobos- és úttörőavatásokról.

Paksa Tibor a gyűjteménnyel
Fotó: Korosa Titanilla

– Emellett a mindenkori oktatási miniszerek jelentősebb beszédeiről, a testvérintézmények névváltozásairól, iskolák megszűnéséről is megemlékezik a gyűjtemény – folytatta Paksa Tibor. – De több már megsárgult űrlap, kimenő- és szabadságengedélyek, de még fizetési besorolások is benne vannak. A 100 kötetes gyűjtemény legnagyobb részében a szabadidős tevékenységekről, a régi, sikeres szakköri életről olvashatnak az érdeklődők. Kiemelten mutatja az országban egyedülálló 97 kirándulásunkat, melyek során 1200 gyermek szerzett életre szóló élményt. A lenti diákok világsztárok sorával találkozhattak. Mindegyik alkalommal fotók készültek. Mellettük gyerekeink 19 alkalommal találkoztak a Ferencváros csapataival, 14-szer a Zalaegerszegi TE együttesével, valamint kilenc válogatott labdarúgó-mérkőzésen is jelen voltunk. Négy alkalommal jártunk a Hungaroringen Forma-1-es futamon. A sportesemények mellett jó érzés visszanézni a 308 képzőművészeti pályázatot, amivel az ügyes kezű gyerekek hazánk 48 városában, illetve 8 országban több mint 21 ezer rajzzal öregbítették iskolánk hírnevét. de megtekinthető a parkgondozó képzés alapítójának, Paksa Tibornénak munkássága is, és helyet kapott a gyűjteményben az „Esély" Alapítvány vezetője, Andrasekné Kovács Margit áldozatos munkássága is.

Érdekes színfoltja a gyűjteménynek a külföldi tanulmányutak és az iskolai projektek részletes bemutatója. Megemlíti Paksa Tibor az országban elsőként bevezetett korai fejlesztés sikerét is, ami a jelenlegi igazgató, Szabóné Zakó Krisztina nevéhez fűződik, valamint a gyermekotthon folyamatos átalakítását és a családias otthonházak kialakítását is.

– Próbáltam az iskolai élet minden szegmensét érinteni – folytatta. – Bekerültek a kötetekbe a heti étlapok, de emléket állítok elhunyt munkatársainknak is. A statisztikából így az is kiderül, hogy eddig 256 dolgozója volt az intézménynek. Külön részt kapott Horváth Rozália, az iskola eddigi legsikeresebb sportolója is. A gyűjteményt gazdag fényképanyag színesíti, ami Kovács Zoltán kollégámnak és feleségemnek köszönhető. De mellettük köszönetet kell mondanom sokaknak, az intézmény vezetésének, a kollégáknak, az iskolatitkároknak, akik többször is segítettek az anyagok gyűjtésében.

Bár – a tervek szerint – a 100 album nem kerül a nyilvánosság elé, akit érdekel, az a szerzőnél, az iskola krónikásánál megtekintheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!