Hétvége

2015.11.06. 18:01

A közösségi élet új színtere

Félidejénél tart a zalalövői Szent Márton evangelizációs ház kialakítása. A kétszintes épület szerkezetkész állapotban van, vagyis a munkálatoknak immár több mint ötven százaléka elkészült.

Gyuricza Ferenc

Minderről Horváth István Sándor zalalövői plébános, az evangelizációs ház vezetője számolt be lapunknak. Mint mondotta: az építési munkálatok befejezése 2016. június 30-ra várható, az átadásra pedig a jövő év végén, Szent Márton ünnepnapjának környékén kerülhet sor.

– Merész álom volt, hogy egy ilyen ház egyetlen esztendő alatt felépüljön – szögezi le István atya elöljáróban, célozva arra is, hogy az eredeti szándék szerint ez év végére, azaz a Szent Márton év kezdetére tervezték az épület átadását. Az evangelizációs ház kialakítását több céllal kezdeményezte a zalalövői lelkipásztor, egyrészt a helyi plébániához tartozó hívek közösségi életének egyik helyszíne lehet az épület, mellette pedig az evangelizációs programjaikra az ország különböző részeiről érkező családokat tudják majd fogadni itt.

– A zalalövői Szent Márton evangelizációs, illetve közösségi házat 2015. év elején kezdtük el építeni – avat be a részletekbe a plébános. – Eddig több mint ötven százalékát végezték el az építkezésnek, szerkezetkész állapotnál tartunk, sikerült elérnünk, hogy a tél beállta előtt tető alatt legyen az épület.

Fotó: a szerző

A plébános hozzáteszi: éppen a napokban írják alá a kivitelezővel a következő építési szakaszra szóló szerződést, így hamarosan belső szerelési munkálatokkal, a nyílászárók, tehát az ajtók és ablakok beépítésével, a belső burkolatok kialakításával és festéssel, illetve az épület külső szigetelésével és színezésével folytatódnak a munkálatok. Ezeket a feladatokat 2016. június 30-ig tervezik befejezni, majd ezt követi az épület belső berendezésének, valamint bútorzatának beszerzése, ami várhatóan néhány további hónapot vesz igénybe. Így reális esély mutatkozik arra, hogy az épület rendeltetésének megfelelő működése 2016 őszén elindulhat.

– Minderre azért van reális esély, mert  folyamatosan gyűjtöttük az építkezés következő szakaszára az anyagi fedezetet – folytatta István atya. – Jelen pillanatban a befejezéshez szükséges összegnek a 75 százaléka már rendelkezésünkre áll, s ha az eddigi adakozásoknak a menetét vesszük figyelembe, bátran kijelenthetjük, hogy mire a munkálatok befejeződnek, a szükséges összeget is sikerül előteremtenünk.

Horváth István Sándor kérdésünkre elmondta, az evangelizációs ház kialakítását gyakorlatilag teljes egészében a hívek fedezik adományaik révén. Erre a célra a plébániának nincs lehetősége pályázatot benyújtani, és sem a püspökség, sem a helyi önkormányzat nem támogatja az ilyen jellegű építkezéseket. István atya arra is kitért, hogy a plébánia rendelkezik egy kevés pénzzel, aminek felhasználásánál szintén a Szent Márton evangelizációs ház felépítését tekintik fő feladatnak, majd miután azzal végeznek, utána ismét a templomok kerülnek a figyelmük középpontjába.

– Csak Zalalövő városban van négy templomunk, illetve mellette egy-egy Szőcén és Hegyhátszentjakabon – szólt a plébániához tartozó épületekről a lelkipásztor. – A plébániatemplom állapota jónak mondható, némi belső munkára volna még szükség. A kövezet már korábban megkezdett cseréjét kell folytatnunk és a padok cseréje lenne időszerű.

Horváth István Sándor az építési munkálatok mellett az egyéb terveikről is beszélt. A plébános elmondta: Zalalövő is csatlakozik a Szent Márton év egyházmegyei programjaihoz. A rendezvénysorozat ünnepélyes nyitányát ma tartják Szombathelyen.

– A Szent Márton évre készülve már tavaly írtam egy, a 6-14 éves korú gyermekeknek szóló könyvet – folytatta István atya. – Ennek továbblépéseként ez a könyvecske szlovén és német nyelven is megjelenik, mert Szlovéniából és a német nyelvterületről várjuk a legtöbb zarándokot a Szent Márton év kapcsán. Emellett egy nagyon régi álmomat is sikerült megvalósítani, készül egy olyan foglalkoztató füzet, amely szintén a gyerekek evangelizációjához kapcsolódik. A füzet az életkoruknak megfelelő, játékos feladatokkal kapcsolja be őket az egyházi életbe, megismerteti őket azzal, hogy miről szól a vasárnapi szentmise, mi annak a hétről hétre szóló üzenete, az örömhíre, az evangéliuma. A sorozat első kötete a Szent Márton év alkalmából jelenik meg, mert ez rendkívül jó apropó arra, hogy elindítsunk egy ilyenfajta kezdeményezést. A cél az, hogy ez a foglalkoztató füzet, amely minden hétre tartalmaz valamilyen feladatot, népszerű legyen a gyerekek körében – mondta a plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!