Hétvége

2015.03.27. 16:34

A muravidéki magyarok 12 pontja

Lendva – 1848-ban a magyar nemzet akkori követeléseit fogalmazták meg a kortársak a 12 pontban. Erre és a gondolatokat követő eseményekre emlékezünk március 15-én.

Korosa Titanilla

Lendván az idei központi ünnepségen a muravidéki magyarság képviselői – bár nem egy forradalom előjátékaként, hanem egy előadás keretében – fogalmazták meg saját 12 pontjukat, elődeinkhez hasonlóan.

Több, mint tíz éves hagyomány a  muravidéki településen, hogy közösen, több község tagjainak részvételével emlékeznek meg a forradalom és szabadságharc évfordulóján. A műsort négy általános iskola, a lendvai, göntérházi, dobronaki és a pártosfalvi, valamint a lendvai középiskola diákjai adják. Az előadás összeállításában résztvevő pedagógusokkal - Balaskó Vali, Horvat Laura, László Hermina Lendváról, Zadravec Szekeres Ilona Göntérházáról, Varga Valéria Dobronakról - beszélgettünk 1848 hagyományáról, szellemérő és aktualitásáról.

A március 15-i központi ünnepség szereplői a színház- és hangversenyterem színpadán Fotók: Lázár Lenke (Lendva)

- Mi itt a muravidéken már korábban ünnepeltünk március 15-öt,  mint Magyarországon. A hetvenes évek végén Petőfi-esteket tartottunk – mesélte Zadravec Szekeres Ilona. – Ezeken akkoriban még diákként szerepeltünk, de ahogy emlékszem, ennek mindig volt hagyománya, főként a falvakban.

- A népek tavasza, a szabadság érzete akkor is egyetemes jelenség volt – folytatta Horvat Laura, a lendvai középiskolából. - 1848 üzenete egységes minden magyarnak, éljen akárhol. Idén a rendezvényünk témája a 12 pont volt, ami önmagunkról, a muravidéki magyarságról szólt. Egyfajta állapotrajz, számvetés ez, amivel tükröt állítottunk magunk elé.

A muravidéki magyarság 12 pontja aktuális gondolatokat, a legégetőbb problémákat tartalmazza, amik értelmiségi körből érkeznek és a közösség egészéhez szólnak. Köztük mindenkinek meg kellene találni a magára vonatkozót és ezzel együtt a megújulás útját.

- Vannak gondolatok, amire igent és vannak, amire nemet mondunk – mondta László Hermina. -  Például fel kell vállalnunk magyarságunkat, nemzeti kultúránkat, örökségünket, anyanyelvünk ápolását, a minőségi kétnyelvű oktatást. De nemet mondunk a megalkuvásra, a közönyre, a széthúzásra, az öncélú, egyéni érdekeket szolgáló közképviseletre és fiataljaink kényszerelvándorlására. Úgy gondolom, minden magyar felelős  minden magyarért, ezt kellene szem előtt tartani mindenkinek.

Idén a rendezvény témája a 12 pont volt, ami a muravidéki magyarságról szólt. A képen az előadás egyik szereplője, Kopinya Zoja, az 1. számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola diákja

- Észre kell venni azt is, hogy csökken a gyerekek száma és a magyar közösség létszáma is, ami egyben demográfiai probléma is – egészítette ki a gondolatot Balaskó Vali.

Rátérve a szókimondó előadásra, mint mondták, az ünnepi műsorokban való szereplés nagy megtiszteltetés a diákoknak, örömmel vesznek részt mindegyikben. Az idei gerincét a 12 pont adta és a köré fogalmazott tartalom, Babits Mihály, Illyés Gyula, Reményik Sándor, Vass Albert, Kosztolányi Dezső írásainak felhasználásával és Bródy János dalszövegeivel. Mindezt népzene és néptánc egészített ki. Meg kell említeni szervezőként Gaál Erzsébetet a pártosfalvi iskola pedagógusát, Vida Törnar Juditot, a Lendva községi magyar önkormányzat elnökét és Stampah Misit, aki rendezőként működött közre az előadás összeállításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!