Hétvége

2015.01.25. 12:35

A Monarchia hadiiparát akarták megsemmisíteni

A tannenbergi és Mazuri-tavaknál, 1914 őszén aratott német győzelmek némileg enyhítették a keleti-fronti hadi helyzetet a központi hatalmak számára.

Dr. Papp Attila

Nem sokáig, ugyanis a Habsburg-monarchia csapatainak visszavonulása a nyugat-galíciai területeken ismét egyre veszélyesebb hadi helyzetet teremtettek, mert hogy ezzel az orosz hadsereg számára megnyílt az út a Cseh-Morva-medence és a sziléziai iparvidék megtámadására. A németeknek kellett ismét beavatkozniuk, így a 8. hadseregük részeiből és az Atlanti-óceán felől, vasúton érkező csapatokból létrehozták a 9. hadsereget, amely 1914. szeptember 28-án Katowice-Beuthen térségéből, a Visztula felső folyásánál Ivangorod-Varsó irányába kezdett támadást az orosz Délnyugati Front jobbszárnya ellen. Ugyanekkor a korábban, Galíciában megvert osztrák-magyar csapatok is támadásba kezdtek: az 1., 3. és 4. hadsereg a Szan folyón át, a 2. hadsereg pedig a Kárpátokból Lemberg irányába mért csapást, hogy a németekkel együttműködve az orosz erők zömét katlanba szorítsák, majd megsemmisítsék.

A központi hatalmak támadása kezdetben sikeres volt. A német 9. hadsereg október első napjaiban elérte Ivangorodot és Varsó déli peremét is, míg a Monarchia csapatai megközelítették és felmentették Przemyslt. Azonban a németek nem gondoskodtak a Varsó és Ivangorod mögötti térség biztosításáról, így az oroszok rövid időn belül oda hatalmas erőt csoportosították át: a 2., a 4., az 5. és a 9. hadseregeiket. A németek későn vették ezt észre, az oroszok addigra már felvonultak, és támadásba mentek át. A német 9. hadsereget Sziléziába, míg az osztrák-magyar 1. hadsereget egészen Krakkó térségéig nyomták vissza a cári csapatok, és másodszor is körülzárták Przemyslt.

Magyar lövészárok az orosz fronton, 1914 őszén. Az első világháború frontjait rendre elhúzódó állóháborúk jellemezték

A Délnyugati Front parancsnoka, Ivanov tábornok éppen hozzáfogott volna Szilézia és Csehország lerohanásához, és ezáltal az osztrák-magyar hadiipar megsemmisítéséhez, mikor 1914. november 11-én, a Mackensen tábornok vezette 9. német hadsereg Lódz irányába támadást indított az orosz haderő jobb szárnyát adó 1. hadsereg ellen. A december végéig elhúzódó harcokban a cári csapatok hatalmas veszteségeket szenvedtek el, az orosz arcvonal felgöngyölítése azonban nem sikerült, ugyanis a beköszöntő téltől támogatott cáriak a német támadást a Bzura és Ravka folyók mentén megakasztották. Ezzel egyidőben észak-északkeleti irányú támadásba kezdett az orosz balszárnyat adó 8. hadsereg ellen a Boroevic vezette, osztrák-magyar 3. hadsereg is. Boroevicnek a Dunajec folyóig sikerült előretörnie, de az oroszokat vezető Bruszilov tábornok itt megállította, és így Przemysl erődjét már nem sikerült elérnie, az továbbra is a cári ostromgyűrű szorításában maradt.

12 cm-es Róka-Halász féle légaknavető irányzás közben

Az oroszok december közepén lendültek ellentámadásba, a súlypontot Lódz térségébe és Krakkó előterébe helyezték. Elkeseredett harcok árán a németek 9. hadseregének egyes részeit bekerítették, majd Lódz városát is elfoglalták, de ekkor az orosz támadás is kifulladt, és a frontvonal ismét megmerevedett. Az osztrák-magyar arcvonalon is ugyanez lett a helyzet: a Krakkó ellen rohamozó orosz 3. hadsereget Limanova-Lapanovnál állították meg a monarchista csapatok 1914. december 17-én. Ezzel bezárult az út az oroszok előtt Szilézia és Csehország iparvidékei felé, tehát nem sikerült a Monarchia hadiiparának megroppantása. Az e térségben zajló, tíznapos, kemény csatában az 5. és 14. m. kir. honvéd, és a 10. közös (budapesti) lovashadosztály katonái hatalmas bátorságról és harci szellemről tettek tanúbizonyságot, nem kis részt vállalva az oroszok megállításában. Ugyanekkor Boroevic ellentámadásba lendült, és megtámadta a 8. orosz hadsereg Kárpátok előterében álló csapatait. Az első világháborúra oly jellemző események játszódtak le: a kezdeti monarchista sikerek után a támadás elakadt, majd az oroszok Bruszilov vezetésével december 12-én ellenlökést indítottak, és visszanyomták a Kárpátokba Boroevic hadseregét. A front 1915. január első napjaira teljesen megmerevedett. A szembenálló csapatok drótakadályokkal, géppuskafészkekkel és aknazárakkal védték állásaikat, és megérkezett Tél tábornok is

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!