Hétvége

2013.05.24. 08:04

Staféta Pers Lajossal

Zalaegerszeg - Steier Györgyi legutóbb Pers Lajosnak, a volt MMIK fotósának, operatőrének adta tovább a stafétát, a technikai váltás hatásait tudakolva.

Magyar Hajnalka

Pers Lajos több mint 40 éve fotózik és 30 éve videózik, a valóság dokumentálása számára munkahelyi elfoglaltság és hobbi is egyben. Évtizedek óta dokumentálja és archiválja a zalai kulturális élet jeles eseményeit, ám emellett a maga örömére is készít természetfotókat. Ráadásként  egészen a közelmúltig  - 18 éven át - vezette a ZTV horgász magazinját, amiben ő volt az operatőt, a riporter, a vágó és a narrátor egyaránt.

Pers Lajos

- A pályám elején filmes géppel és WHS kamerával dolgoztam, ma pedig minden digitális... Könnyebb a munka az új technikával, de a lényeg ugyanaz maradt, az értékes dolgok megörökítése, dokumentálása nagyon szép feladat - mondja Pers Lajos, aki ma a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Irodájának kötelékében dolgozik. Több mint húsz éven át rögzítette a Zala megye az én hazám, majd Szép Zalában születtem elnevezésű hagyományőrző bemutatók produkcióit.

- Jó érzés tudni, hogy az én munkám is hozzájárult mindazon értékek fennmaradásához, amit a hagyományőrzők életben tartanak. Az archívum megőrzi mindezt. Ráadásul nagyon sok érdekes embert ismerhettem meg  a bemutatókon - mondja.

Ám ennél is többet köszönhetnek neki a múltunk iránt érdeklődők. Ismerősei unszolására ugyanis néhány évvel ezelőtt létrehozott egy weblapot, ahova rengeteg, a régi Zalaegerszeget bemutató fotót töltött fel, s erre buzdít másokat is.

Pers Lajos a stafétát Horváth Ernőnének, az Igazgyöngy szakmai vezetőjének adta tovább, azt tudakolva, érdekli-e a fiatalokat a hagyományőrzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!