Hétvége

2013.01.09. 19:21

A kanizsai kötélugró tehetség, Hárs Gergő Németországban is sikeres

Nagykanizsa - Hárs Gergő neve mára összeforrt a kötélugrással, ami nem csoda, ugyanis a sportág alapjait tizenkét évvel ezelőtt a Szan-Dia Fitness SC együttesében sajátította el.

Benedek Bálint

Tehetségére hamar fény derült, hiszen sorra nyerte a hazai versenyeket, sőt a nemzetközi viadalokon is előkelő helyezéseket szerzett. A 23 éves fiatal a Testnevelési Egyetem végzős hallgatójaként a vizsgaidőszak kellős közepén nagy fába vágta a fejszéjét: több állomásos németországi show műsorban is megcsillogtatja a kötélugró tudását. A kanizsai Hárs Gergő 11 évesen fogott először kötelet a kezébe, s a Szan-Dia FSC csapatában olyan remek közösségbe került be, akikkel élmény volt minden tréning. Gergő kivételes szorgalmának és tehetségének köszönhetően gyorsan fejlődött, s mivel akkor kevés fiú választotta a kötélugrást sportjául, a lányok között versenyzve több kiváló helyezést szerzett. Ez a lendület később sem hagyott alább, sőt az egyre jobb fizikummal rendelkező fiú sorra nyerte a magyar bajnokságokat, ahol már férfiakkal kellett összemérnie tudását. Hárs Gergő Európa és világbajnokságon is méltóképp képviselte hazáját és Nagykanizsát. A 23 éves fiú most a németországi Stuttgartban egy szállodában lakik, s elektronikus levélben mesélt új kalandjáról.

 

 

Balról a második kötélugró, Hárs Gergő a német tornaszövetség gáláján már bemutatta a tudását

- Szűk öt évvel ezelőtt 2008-ban még a dél-afrikai világbajnokságon ismertem meg egy német srácot, akivel jóban lettünk - írta Gergő. - Rajta keresztül 2009-ben egy nemzetközi edzőtáborban trénerként dolgozhattam, s alig telt el pár hónap a német tornaszövetség gálaműsorába hívtak fellépőnek. A fiatalember eközben a budapesti Testnevelési Egyetemen testnevelő és edző szakon ebben az évben diplomázik. Mivel tisztában van azzal, hogy a német kötélugrók nem egyszer éveket is várnak, hogy a showműsorokban fellépő társaságokba esélyük legyen bekerülni. A személyes megkeresésre Gergő azonnal igent mondott.

- Ugyan a vizsgaidőszakom a felére csökken, de teljesen biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztam - tette hozzá. - A show összeszokott profi stábbal érkezik a fellépésekre, amit hazai léptékben leginkább egy fitness fesztiválhoz tudnék hasonlítani. Azzal a nagyon lényeges különbséggel, hogy ott nem évente, hanem hetente jelent kikapcsolódást átlag négyezer embernek. Hárs Gergő tavaly karácsonykor utazott ki Németországba, s másnap egy számára teljesen ismeretlen koreográfiát kellett videófelvételről betanulnia. A turné 17 állomásból áll, ahol a négytagú kötélugró csapaton kívül, akrobatikus, verseny és show tornászok valamint pantomimesek adnak lélegzetelállító műsort estéről estére.

 

Fotó: a szerző

 

Az egyetemista levelében még elmesélte, hogy a csapattársaival pusztán a tökéletes gyakorlatra kell koncentrániuk, hisz a színpadi fények beállítása és a zenék összeállítása a stáb dolga. A szállodai ellátáson túl a masszázs lehetőség is biztosított, s minden fellépésre luxusbuszokkal szállítják őket. - Németországban sokkal népszerűbb a kötélugrás, mint otthon, de a közönséget még mindig örömmel tölti el, ha láthatnak bennünket - így Gergő. - Legutóbb például Mannheimben a SAP Arénában tízezer ujjongó ember előtt szerepeltünk, szenzációs élmény volt. Fotó: A Szerző

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!