Hétvége

2011.05.28. 10:46

A pápának is megemlíti

Az Országház felsőházi termében, a bíboros-hercegprímás életművéről rendezett konferencián adták át a Mindszenty-emlékérmeket a minap. Dr. Veres András megyés püspök és Andor Imre zalaegerszegi Mindszenty-kutató az idei kitüntetett.

Horváth A. Attila

Veres Andrást, a Szombathelyi Egyházmegye főpásztorát nem kell bemutatni olvasóinknak (püspökként rendszeresen jelen van zalai egyházi eseményeken), és Andor Imre Mindszenty-vel kapcsolatos kutatásairól, gyűjteményéről is több alkalommal hírt adtunk már. Múlt szombaton egyszerre vehették át a Mindszenty Alapítvány és a Mindszenty Társaság díját az Isten szolgája címmel rendezett budapesti konferencián, ahol ösztöndíjas történészek tartottak előadásokat a bíboros életéről, Habsburg-Lotharingiai Mihály alapítványi elnök pedig beszámolt a boldoggá avatási eljárás menetéről.

A konferenciát Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke vezette, Schmitt Pál államfő levélben köszöntötte a résztvevőket, méltatta Mindszentyt, és ígéretet tett arra, hogy a május 27-én esedékes római találkozójukon megemlíti XVI. Benedek pápának a bíboros boldoggá avatásának ügyét.


- Nagy meglepetés és természetesen nagy esemény volt számomra a kitüntetés. A múlt hónapban a sopronkőhidai börtönben állítottak ki ötvenet a tablóim közül, ezen a rendezvényen találkoztam Habsburg-Lotharingiai Mihállyal, aki elismeréssel szólt a gyűjteményemről. Mindszenty Sopronkőhidán raboskodott, egykori celláját emlékszobának rendezték be, ez volt a kiállítás apropója - mondta el lapunknak Andor Imre, aki nagyjából 10 éve gyűjti a Mindszenty Józsefről (egykori zalaegerszegi plébánosról, későbbi veszprémi püspökről, majd esztergomi érsekről) készült fotókat, dokumentumokat. Tárlatát az elmúlt években több településen bemutatták, és a remények szerint hamarosan állandó elhelyezését is sikerül megoldani.

A fővárosi ünnepségen Habsburg-Lotharingiai Mihály (annak a Habsburg József hercegnek az ükunokája, aki 1796-tól 1847-ig Magyarország nádora volt) kifejtette: bár Mindszenty boldoggá avatásának peranyaga már 14 éve Rómában van, szükség van még a türelemre, mivelaz előírásokat be kell tartani. A peranyaghoz egyébként a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban őrzött iratok másolatát is mellékelték. Úgy vélte, pár éven belül pápai döntés születhet a boldoggá nyilvánításról.

A díjátadáskor dr. Veres András tevékenységét Gyurácz Ferenc, a Vasi Szemle főszerkesztője, Andor Imréét pedig Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere méltatta az Országházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!