Zalai páros vb-érme

2018.08.20. 20:00

Tíz napig szelték az eget az ultrakönnyű-repülők Nagykanizsán

Tíz intenzív, gyakorlatilag levegőben töltött nap után ért véget szombaton a 16. Ultrakönnyű-repülős Világbajnokság a kiskanizsai reptéren.

Khüne László

Ferinc Vince gratulál az eredményhirdetésen a Pataki Bernadett–Waller Attila duónak Fotó: Szakony Attila

A tavalyi Európa-bajnokság után idén a vb keretében bizonyíthattak Nagykanizsán a repülősök, akik újra megküzdöttek a természet erőivel is. A 14 feladat teljesítése után joggal lehettek elégedettek az öt kategória résztvevői – legfőképp pedig a világbajnokok.

– Remek világversenyen vagyunk túl, s Nagykanizsa ahogy tavaly az Eb-n, úgy idén a világbajnokság eseményei alatt is kitűnőre vizsgázott szervezésben – fogalmazott a záróünnepség alkalmával Wolfgang Lintl, a Nemzetközi Repülő Szövetség könnyű-repülős szekciójának elnöke. – Ugyan még nem tudjuk pontosan, hogy a következő világeseményeknek kik is adhatnak otthont, mindenesetre fel van adva nekik a lecke.

A versenyzőknek komoly tudáspróbát jelentett a navigációs, az ügyességi, vagy éppen a gazdaságossági kihívások teljesítése, így aligha szükséges ecsetelni, mit jelenthet a győzteseknek a bajnoki cím elhódítása.

Ferinc Vince gratulál az eredményhirdetésen a Hegedüs Károly-Csapó Tünde duónak Fotó: Szakony Attila

– Természetesen roppantmód örülünk a bajnoki címünknek, bátran kijelenthetem: a legelőkelőbb helyre kerül gyűjteményünkben – mondta örömmel a navigátor Dominika Jurkiewicz, aki pilótájával, Marcin Majsterekkel az autogyro kétüléses kategóriájában lett a legjobb. – A verseny után rögtön indulunk is haza a lengyelországi Torunba, nagyon nem is tudunk ünnepelni, de otthon azért mindezt bepótoljuk.

A Nagykanizsa–Torun távolság nagyjából ezer kilométerre tehető, ennél azért jóval többet küzdöttek le a litván, orosz és spanyol résztvevők, Kanizsa térségében, viszont – hazai vizekre evezve – nem kellett ennyit utaznia a zalai világverseny kedvéért például a magyar válogatott Thuróczy Endrének, aki a sárkányszárnyú együléseseknél lett második. Vagy éppen a Waller Attila–Pataki Bernadett kanizsai duónak a kétüléses sárkányoknál. Az NSE kettőse végül hetedik lett, míg ebben a mezőnyben a Keszthelyi Repülő és Ejtőernyős Egyesület tagjai, Hegedüs Károly és Csapó Tünde a magyar színeket egészen a 3. helyig repítették.

– Magyar építésű gépünkből kihoztuk, amit lehetett – összegzett Hegedüs Károly. – Tavaly az Eb-n a negyedik helyig jutottunk, most pedig világeseményen megszereztük az első érmünket is. A két verseny feladatai jellegükben gyakorlatilag ugyanolyanok voltak, mindehhez a taktikánkat hozzátéve érhettük el ezt az eredményt.

 

Az oroszokat érdekli a recept

Tavaly Európa-bajnokság, idén világbajnokság szerepelt a kanizsai versenyigazgató, Ferinc Vince nyári programjában.

– Mostanság valóban a földre szorultam, a szervezőcsapat élén kellett sokadmagammal vizsgáznom – mondta a kanizsai repülős, 2016 óta maga is autogyro-világbajnok. – Nem állítom viszont, hogy nem ülök gépre még az idén, hiszen egy miskolci kupa még tervben van. Annak természetesen nagyon örülünk, hogy versenyzői és szövetségi szinten is elégedettek voltak a vb szervezésével, hallottunk már olyat is, hogy az oroszok akár meg is hívnának minket a szervezési feladatok kivitelezésére, ha ők nyernék el a jövő évi Eb-rendezés jogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában