Nagykanizsa futballtörténete 1910-1945

2023.07.15. 08:30

Kanizsai futballsztorik kelnek életre Vlaszák Géza trilógiájának záró kötetében is

A helyi labdarúgás és a város története iránt érdeklődőnek szól a Vlaszák-triógia harmadik, befejező kötete: Vlaszák Géza, az Olajbányász SE egykori kapusa Nagykanizsa futballtörténete 1910-1945 címmel jelent meg könyve.

Benedek Bálint

Vlaszák Géza és Kardos Ferenc a trilógia három kötetével

– Ahogy az ősei után nyomozó családfakutató, úgy haladtam én is, visszafelé a kanizsai foci történetében – mesélte Vlaszák Géza, aki az elmúlt évtizedek alatt az Olajbányász SE kapujától az UFC vezetői pozíciójáig számos beosztásban munkálkodott a sportágért. – Úgy kezdődött, hogy játékos és edzői pályám történetét írom csak meg, és el is készült ez a kötet 60 év a fociban Nagykanizsán (1955-2015) címmel. Ez édesapámmal kezdődött, aki szintén kapus volt.

Vlaszák Géza a kötet befejezésekor már tudta: az előzményeket is fel kell tárnia. Ebből született meg a második könyv, a Futballtörténet Nagykanizsán a MAORT-tól az Olajbányászig 1945-72 címmel. És így már csak a kanizsai futballtörténet legeleje hiányzott...

– Nyilvánvalóan nem törekedhettem a teljességre, nem több száz oldalas lexikont akartam készíteni, hanem érdekes, izgalmas olvasnivalót, mozaikszerű bepillantást a kanizsai foci első korszakába – folytatta a szerző. – A magánéletben is az a küldetésem, hogy nyomot hagyjak magam után, s ezzel a három kötettel ez teljesült. A szerkesztésben a Halis-könyvtárból Kardos Ferenc és Tábori Zita segített, s ők biztattak, ha egy kicsit elakadtam. Míg az első kötetben a saját élményeimre támaszkodhattam, most forrásaim elsősorban a korabeli lapok, kiadványok voltak, a bibliotéka gyűjteményéből.

Kardos Ferenc szerint ezeket a könyveket csakis Vlaszák Géza tudhatta ilyen jól összeállítani, mert a történéseket kiegészítette a saját gondolataival, s így a sztorik valósággal életre kelnek.

– Olyan magyarázatokkal is elláttam a könyvet, melyekkel a futball történetét és szakmai fejlődését nem ismerő olvasó is értelmezheti és – ami a legfőbb – élvezni tudja a szöveget – vette át ismét a szót Vlaszák Géza. – Nem elfogulatlan ez a könyv, ahogy a korábbiak sem voltak azok. De mindenkinek szól, legyen az illető szurkoló, családtag vagy csak a focitörténelem iránt érdeklődő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában