A végjáték előtt a 42. Zalakaros Kupa sakkverseny

2023.06.10. 08:04

Horváth Ádám nagyot lépett a győzelem felé

A hajrájához, a végjátékhoz érkezett a sakkozók 42. Zalakaros Kupa–Bárczay László emlékversenye a zalai fürdővárosban és a hét utolsó két napján végleg eldől, ki nyeri meg a nagy hagyományokkal bíró viadalt.

Kerkai Attila

Horváth Ádám fontos és lehet, hogy döntő győzelmet is szerzett Fotó: Szekeres Péter

A partik, a fordulók folyamatosan zajlottak a hét eddigi napjain, és így lesz ez szombaton, valamint vasárnap is. A hét utolsó napján 10 órakor indulnak a sakkórák, hiszen délután fél háromkor már a győztest és a díjazottakat szólítják a hivatalos eredményhirdetéskor. 

Péntekkel bezárólag  a hetedik fordulóig jutott a mezőny, melynek élcsoportja kezdett „kiegyenesedni”. Az egyik esélyesnek számító Horváth Ádám (Z. Csuti-Hydrocomp SK) nagymester jó formában van, legyőzte az olasz Angelo Damiát. A másik nagymester, Aczél Gergely (Tuxera Aquaprofit NSK) szintén egy itáliai sakkozót, Antonio Loiaconót múlta felül. 

Aztán következett a  pénteki 7. forduló, amiben ők ketten ültek le egymással szemben a tábla mellé. Horváth Ádám maradt lendületben, hiszen legyőzte Aczél Gergely, amivel az egerszegi sakkozó nagy lépést tett a viadal megnyerése felé is. Papp Levente Pogány Zsombort,  az olasz Damia a vietnami  Luong-ot múlta felül, így  ők ketten is csatlakoztak a szűk élmezőnyhöz. 

Izgalmas lehet tehát a hét utolsó két napja, mi viszont Horváth Sándor versenyigazgatót arra kértük, hogy a végjáték előtt ossza meg velünk eddigi tapasztalatát a viadalról. 
 

– Öröm számunkra az, hogy a fiataljaink ügyesen szerepelnek – mondta Horváth Sándor, aki a rendező Z. Csuti-Hydrocomp SK egyik vezetője is, még a pénteki forduló előtt. – Pogány Zsombor, Nagy Krisztián és Apró Barnabás szépen tartják magukat a felnőttmezőnyben. A verseny mondhatni színfoltja a hölgyek jó szereplése. A mezőny szorosan vett első felében ott van a vietnámi Luongh Phuong Hanh, az ukrán Marija Zubova és a mindössze 14 esztendős örmény Ani Avetisyan. Utóbbi szereplése azért is üdítő, hiszen nagyon kevés ponttal érkezett, de csak ezen a versenyen már 150 Élő-pontot szerzett, ami kimagasló. Ami  szintén fontos, hogy a Karos Korzó nyújtotta környezet minden résztvevő számára ideális  feltételeket biztosít. 

Horváth Sándor annyit még hozzátett, hogy a nyílt versenyek sajátja, hogy a végén nagyot lehet még zuhanni, de persze ő már abban bízik, ha lesz is ilyen, a hazai színeket képviselő Horváth Ádám kimarad ebből és először nyerheti meg a Zalakaros Kupát. Eddig ugyanis még nem sikerült ez neki. Mármint,  a nemzetközi viadalon, hiszen korábban, amikor a magyar férfi bajnokságot is magába foglalta a verseny,  szerzett már elsőséget a hazai mezőnyben. 

Az élboly állása a 7. forduló után: 1. Horváth Ádám 6,5 pont, 2. Angelo Damia (olasz) 5,5, 3. Vanczák Tamás 5,5, 4. Papp levente 5,5, 5. Pribelszky Bence 5,5. Az 5 pontosok: Aczél gergely, Antonio Loiacono (olasz), Tompa János, Fodor Balázs, leonardo Loiacono (olasz), Kulkarni Ojas (indiai).  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában