Labdarúgás

2022.09.11. 17:02

A ZTE FC saját magát verte meg (frissítve)

Két, azonos pontszámmal rendelkező csapat találkozott a labdarúgó NB I. 8. fordulójában Zalaegerszegen vasárnap délután. A ZTE FC a Puskás FC-t fogadta és végleg eldönthette volna a maga javára a találkozót, de nem tette, a vendégek pedig fordítottak.

Fotó: Pezzetta Umberto

ZTE FC – Puskás Akadémia FC 1-2  (1-0)

Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 2351 néző. Jv.: Pintér (Tóth II., Huszár).

ZTE FC:  Demjén – Lesjak, Mocsi, Kálnoki-Kis, Bedi  – Tajti, Sankovic (Szalay, 90.). Meshack (Diego, 80.), Németh D. (Kovács B., 56.), Gergényi – Ikoba. Vezetőedző:  Ricardo Moniz.

Puskás FC: Tóth B. – Mezghrani, Batik, Stronati, Favorov (Skribek, 68.) – Van Nieff (Puljic, 62.) – Kiss T. (Urblik, 46.), Baluta, Corbu – Zahedi (Slagveer, 46.), Colley (Gruber, 72.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt.

Gólszerzők: Ikoba (24.), illetve Baluta (74.), Slagveer (88.).

Sárga lap: Németh D. (50.), Kálnoki-Kis (58.), Meshack (71.),  illetve Kiss T. (32.), Baluta (34.), Colley (58.), Batik (63.), Urblik (90.+2.).  

Fotós: Pezzetta Umberto

A Mezőkövesd elleni 5-0-s siker után érthető, hogy semmi oka nem volt Ricardo Moniznak, hogy változtasson   együttesén  bő egy héttel később. Igaz,  ezúttal egy egészen más felfogású csapat érkezett a ZTE Arénába,  hiszen a Puskás FC  jóval támadóbb felfogású  csapat, de a ZTE FC is.
Ehhez képest  nem ugrott egymás nyakának a két mérkőző fél, visszafogott iramban  kezdtek, de azért szó sem volt kényelmeskedésről. Azt ugyanis jól lehetett látni, hogy mit akar a két  csapat játszani, és fel is készültek  egymásból. A Puskás FC játékosai  kellő időben odaértek a labdához, amikor kellett, így a ZTE-nek  nem volt sok lehetősége veszélyeztetni és persze fordítva is igaz volt ez.  A 20.  percben Tajti szabadrúgás alig ment mellé, ez volt talán addig a legveszélyesebb próbálkozás. Aztán elérkezett a 24. perc és Ikoba kapott labdát, aki  jobbról  cselezett befele, majd Batik mellől kissé kisodródva 13 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, 1-0. A gól azért még vizsgálták, hogy a labdaszerzésnél   Sankovic esetleg lökött-e, de érvényes maradt a találat. Ikoba  bombaformában van, hiszen  sorozatban negyedik mérkőzésén talált be, s immár az ötödik  találatánál tart.  Nem sokkal később  Zahedi került jó helyzetbe, de mellé  lőtt, viszont érezhetően  próbálta felpörgetni a játékát a felcsúti együttes. A ZTE pedig jól találta meg a réseket, így a 33. percben  Ikoba  hozta remek helyzetbe Meshackot,  aki jobbról  indulva addig-addig tolt még egyet a labdán, hogy  végül a kapus védett. Két perc múlva hasonló szituáció után talán még nagyobb  helyzetbe került a nigériai  támadó, de tiszta helyzetből mellé lőtt… Ez volt az a pont, amikor el lehetett gondolkodni azon, hogy ezek a kihagyott helyzetek vajon nem bosszulják-e meg magukat később. Mindenesetre az egerszegiek  jobban játszottak ellenfelüknél.
Hornyák Zsolt, a vendégek mesetere két helyen is változtatott a  szünetben, amin nem kellett csodálkozni. A második félidőre megérkezett az eső is,  igaz, attól most nem kellett tartani, mint egy éve a két csapat szintén egerszegi találkozóján, hogy el is mossa a vihar a meccset… Akkor félbeszakadt a találkozó, hogy a maradék 26 percet  pár nappal később  pótolják. A ZTE FC kezdeményezett többet, de igazán nagy helyzet  talán csak egy, egy Ikoba-fejes adódott.  Fölényben játszott  a zalai együttes, de egy gól még nagyon kellett volna neki, hogy nyugodtabban játszhasson. Hát még úgy, hogy a 74. percben  egy kipattanó labda  Baluta elé került, aki 17 méterről laposan a lábak között lőtte a labdát a zalai kapuba, 1-1.  Tulajdonképpen a ZTE magának  köszönhette, hogy ez a forgatókönyv következett, hiszen több alkalma is lett volna, hogy megduplázza előnyét, de nem tette. Így viszont a végén  már az is benne volt, hogy a Puskás FC belövi  győztes gólt, hiszen fordult a kocka és már többet támadott. A 88. percben  eljött a ZTE szempontjából végzetes pillanat: hazai bedobás után  szerzett labdát a Puskás, balról  Gruber passzolt középre, Urblik átlépte a labdát, így hozta ziccerbe  Slagveer-t, aki 12 méterről laposan lőtt a kapuba, 1-2.
Ez lett a vége, de azt kell mondani, hogy a ZTE FC  saját maga verte meg, hiszen   nem használta ki  vezetésénél a lehetőségeit. A Puskás FC  élt a lehetőséggel…

Fotós: Pezzetta Umberto

Edzői nyilatkozatok:

Ricardo Moniz: "Tudtuk, hogy  egy kemény ellenfélre számíthatunk ma, ezért is mondtam, hogy  előzetesen, hogy ötven-ötven százalék a két csapat esélye a sikerre.  Ikoba értékesítette a helyzetét, ami után gyorsan lehetett volna két, de akár három is az előny, de Meschack kihagyta a helyzeteit. Ezek  fordulópontok egy ilyen  mérkőzésen. A második félidőre az ellenfél jól tudott cserélni, de  még több  kommunikációval  sokkal jobban is megszervezhettük volna a védekezést. Fiatal csapatunk van,  gyakorlatilag három hónapja  dolgozunk együtt, de a helyzeteket érvényesíteni kellene.  Ott volt a cél, hogy a harmadik helyre lépjünk fel, ez most nem sikerült." 

Hornyák Zsolt: "Köszönöm a csapatnak a példás hozzááláását, hiszen  jó meccset játszottunk, a második félidőben domináltunk, de azt kell mondanom, hogy a Zalaegerszeg  is mindent megtett. Kiemelném csapatukat, hiszen erre a szezonra  domináns csapattá lépett elő. Az első félidőben, ha belövik a helyzeteiket,  el kell ismerni, el is dönthették volna a meccset, de legalábbis, nagyon nehézzé tették volna számunkra a folytatást."  

Korábbi cikkeink a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában