Frissen Zalából

2021.08.10. 19:00

Vitorlázórepülő Rally Kupa: Megfelelő emelőszél hiányában elmaradt az éles verseny

A változékony időjárás nem tette lehetővé, hogy értékelhető eredmények szülessenek a kiskanizsai repülőtéren a hétvégén megrendezett Vitorlázórepülő Rally Kupán. A résztvevők verseny helyett azért megnézték a környéket madártávlatból.

Benedek Bálint

A felszállás rendben ment, de távolsági repülésre nem volt lehetőség Fotó: Gergely Szilárd

A versenysorozatot a nyáron nyolc hétvégén, nyolc különböző helyszínen rendezik meg. Szombathely, Budapest, Szeged, Békéscsaba és Nyíregyháza után a kiskanizsai repülőtéren mérhették volna össze távrepülőtudásukat a hazai vitorlázórepülő pilóták. Erre az évek óta jó hangulatú és magas színvonalú viadalra készült a vendéglátó Dél-zalai Aeroclub, ám a legfontosabb tényező, az időjárás közbeszólt.

Gaál Zsuzsanna, az egyesület szakosztályvezetője elmondta: a dunakeszi rutinos pilóták mintegy bemelegítésként már két nappal a verseny előtt megérkeztek, s akkor még könnyedén teljesíthettek hosszú távú etapokat is, néhányan egészen Pécsig repültek, és vissza. Egyikük, Nagy Tibor rekorder bő tíz éve 8750 méterrel magassági rekordot is felállított, melyet azóta sem szárnyalt túl senki.

A felszállás rendben ment, de távolsági repülésre nem volt lehetőség Fotó: Gergely Szilárd

– Szombaton, immár versenykörülmények között 180 kilométert kellett volna teljesítenie a tízfős mezőnynek – folytatta Gaál Zsuzsanna. – Fel is szálltak, de nem találtak olyan termiket (kürtő alakban felszálló meleg levegő, emelőszél), melyből biztonságosan el lehetett volna indulni. A pilóták próbálkoztak becsülettel, ám mindössze egy-két órát töltöttek a levegőben, megnézték Nagykanizsát és környékét madártávlatból, majd vissza­ereszkedtek a talajra. Reméltük, hogy talán a második versenynapra, vasárnapra rendeződnek a légköri viszonyok, és ha rövidített programmal is, de elstartolhatnak a gépek. Végül nem így lett, inkább befejezték és hazautaztak.

Gaál Zsuzsanna szerint ugyan az éles küzdelem ezúttal elmaradt, de a pilóták jól érezték magukat Kanizsán, ahol jövőre próbálkozhatnak újra. A kupa következő futamát az augusztus 20-i hétvégén a Pécs melletti pogányi repülőtéren tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában