Frissen Zalából

2021.08.15. 10:00

Vágta a Muravidéken is – a lovas seregszemlét jövő szombaton rendezik meg

Augusztus 21-én, azaz jövő szombaton rendezi meg a Muravidéki Lóbarátok Egyesülete a Nemzeti Vágta szlovéniai előfutamát, a Muravidéki Vágtát. A sport­eseményhez ezúttal is nagyszabású kísérőprogram társul.

Gyuricza Ferenc

Látványos versenyek várhatók – és ez még nem minden Fotó: GyF

A Muravidéki Vágtát 2016-ban rendezték meg először, miután a megelőző évben a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán a szlovén Grebenjak Matej a negyedik helyen végzett. Ez az eredmény ösztönözte a lovassportok helyi kedvelőit, hogy megszervezzék a versenyt, mely aztán az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó rendezvénnyé nőtte ki magát a Muravidéken.

Látványos versenyek várhatók – és ez még nem minden Fotó: GyF

A Muravidéki Vágtán két kategóriában indulnak a versenyzők. A nemzetiségi futamon csak azoknak a falvaknak vagy városoknak a színeiben ülhetnek nyeregbe lovasok, amelyek a Muravidéken, vagyis a nemzetiségileg vegyesen lakott területen találhatók. Feltétel még, hogy a lovasoknak magyar nemzetiségűeknek kell lenniük. Közülük a legjobb három kerül Budapestre, a Nemzeti Vágtára. A szlovén futamon már bármely szlovén település versenyzője elindulhat, innen csak a győztes kerül a budapesti viadalra.

A lovasok az augusztus 21-i lendvai versenyen – amit egy erre a célra kialakított ideiglenes pályán rendeznek meg – mindkét kategóriában elődöntőből kvalifikálhatják magukat a döntőbe. Ám a Muravidéki Vágta nemcsak sportrendezvény, de kulturális és gasztronómiai esemény is, így számos kísérőprogram társul hozzá. Lesz csikós- és huszárbemutató, a résztvevők megismerhetik a római kor és a magyar honfoglalás időszakának haditechnikáját, valamint lovas színházi produkciókat is megtekinthetnek. GYF

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában