A Szeged gond nélkül nyert Egerszegen

2021.02.27. 20:12

A gyengén játszó ZTE KK nem tudta megnehezíteni a vendégek dolgát

A válogatott Európa-bajnoki-selejtezős szereplése miatt tartott szünet után a 25. fordulóval folytatódott tegnap az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság. A ZTE KK vendége a szezon meglepetéscsapata, az 5. helyen álló Szeged volt. A két együttes első, decemberi meccséhez képest a ZTE több, a Szeged pedig kevesebb pontot dobott, de így is simán nyertek a Tisza-partiak.

Varga Andor

20210227 Zalaegerszeg Kosárlabda nb1 Zalakerámia ZTE KK(fehér)-SZTE Szedeák(kék) Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Zalakerámia-ZTE KK – Naturtex SZTE Szedeák 87-95 (28-30, 17-24, 16-29, 26-12)

Zalakerámia-sportcsarnok, zárt kapuk mögött. Jv.: Földházi, Söjtöry, Kovács N.

ZTE: Duren 14/3, Bonifert, Wiggs 13/9, Vuko 20, Glenn 17. Csere: Szabó 2, Völgyi, Donaldson 3, Simon 12/6, Polster 6/6. Vezetőedző: Luca Bechi.

Szeged: Govens 18/6, Brown 20/6, Kerpel-Fronius G. 2, Dickey 20, Dzeletovic 20/6. Csere: Bognár 7/3, Keller 3, Kerpel-Fronius B. 5/3, Balogh. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.

Kiállítva: Szabó (26.).

A vendégcsapat honlapja még „nem indult újra” a szünet után, legalábbis a tegnapi meccset nem harangozta be. A Csongrád megyei hírportál, a delmagyar.hu viszont megszólaltatta a ZTE tavaly nyáron és éppen Szegedről igazolt fiatal játékosát, Bonifert Bendegúzt, aki természetesen zalai szempontból volt bizakodó a szombat estével kapcsolatban.

 

A két csapat első szezonbeli meccsén az akkor házigazda Szeged 97-83-ra győzött légiósai vezérletével, a mostani ZTE azonban nem egyenlő az akkorival: más az edző és két új légiós is pattogtat a csapatban.

Nagy lendülettel kezdtek a felek, mintha a nemzeti csapatban nem szerepelt kosarasok labdaéhségüket akarták volna gyorsan csillapítani. A hazai oldalon Wiggs, a vendégeknél pedig Brown jutott el már az első 10 percben tíz pontig, miközben a két csapat fej-fej mellett haladt (5. p.: 12-12, 8. p.: 24-23). A ZTE egyenrangú partnernek mutatkozott, a nyitó játékrészt a Szeged Bognár utolsó másodperces hárompontosával nyerte meg. A második negyedet a vendégek kezdték jobban (12. p.: 28-35), vagy mondhatjuk, hogy a házigazda esett vissza. A ZTE könnyű kosarakat ajándékozott az ellenfélnek. Szokatlan hibákat (labdavezetés, passz) láthattunk mindkét oldalon, de zalai részről jóval többet. És ezek a rontások mindig akkor jöttek, amikor a ZTE éppen egyenlítésért, vagy a vezetés megszerzéséért támadott. Ettől függetlenül egy ideig nem szakadt le a csapat (19. p.: 44-48), mely azonban az első félidő hajráját nagyon elszúrta. A vendégek két triplát is berámoltak ebben az időszakban, amire válaszul csak egy Glenn-büntető érkezett, és aggodalomra okot adó eredmény alakult ki a pienőre (45-54).

Bravúros hazai megoldásokkal (Szabó-blokk, Duren-labdaszerzés) kezdődött a második félidő, a különbség azonban így sem csökkent, sőt (24. p.: 51-63). A játékrész derekán váratlanul felforrósodott a levegő az üres csarnokban. Hazai oldalon a meccsen végig kértek számon faultokat a játékvezetőkön, majd a 26. percben (53-66) Szabó egy amúgy elég nyilvánvaló szabálytalanság után pályára nem illő stílusban tette ezt az egyik játékvezetőnél. Aki pedig két technikaival kizárta őt a további játékból. A hazai csapatkapitány üvöltözve hagyta el a játékteret, ahol Polster második triplája után a ZTE életjelet adott (58-66), ám a feltámadás nem maradt tartós. A negyed végéig széteső játékot mutatott a házigazda, a csapat keveset védekezett, miközben Donaldson lankadatlanul szórta a labdákat távolról, pedig a meccsen egyszer sem sikerült betalálnia (61-83). A záró negyed előtt Luca Bechi emelt hangon igyekezett felrázni csapatát, és szavainak lett is foganatja (33. p.: 68-83), ekkor Szrecsko Szekulovics kért időt, hogy hasonló tónusban teremtse le az övéit. A ZTE viszont Simon három kosarával tovább javított a helyzetén (34. p.: 73-83). A Szeged azok után dobta első pontjait a játékrészben (Govens a büntetővonalról), hogy Donaldson ötödik triplakísérletéből sem talált a gyűrűbe. A hazaiaknál Vuko mellett Simon, Bonifert, Völgyi és Polster volt a pályán, amikor a vendégek előnye 85-78-ra csökkent, ismét felcsillantva az esélyt a Zete előtt. Az idilli állapot azonban nem tartott oskáig, így a hazai légiósok lassan visszaszivárogtak a pályára, a Szeged pedig tulajdonképpen gond nélkül megnyerte a találkozót.

Luca Bechi: „A Szeged nagyon erős, főleg festékben, a gyors indítások terén pedig a bajnokság egyik legjobbja. Próbáltuk megállítani őket, de sajnos kevés sikerrel. Próbáltunk visszajönni a záró negyedben 20 pontos hátrányból, de ez már nem sikerült.”

Szrecsko Szekulovics: „Nagyon büszke vagyok a csapatomra, tudom, hogy nehéz játszani Zalaegerszegen. A záró negyed nem sikerült jól, de a lényeg a győzelem. Nagyon örülök, nem gyakran tudtunk nyerni ebben a csarnokban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában