Majdnem sikerült kihasználni a hazaiak fáradtságát

2021.01.06. 21:00

Az Olaj kiszenvedte a sikert a ZTE ellen

Az ötödik fordulóban elhalasztott mérkőzést pótolt szerdán Szolnokon a Zalakerámia-ZTE KK élvonalbeli férfi kosárlabdacsapata.

Varga Andor

Tyreek Duren, az egerszegi irányító a hazaiak egyik legjobbjával, Pongó Mátéval szemben védekezik

Fotó: Mészáros János

Szolnoki Olaj KK–Zalakerámia-ZTE KK 88-83 (18-23, 20-21, 25-15, 25-24)

Tiszaligeti sportcsarnok, zárt kapuk mögött. Jv.: Kapitány, Praksch, Goda.

Szolnok: Pongó 12/6, Rudner 9/9, Badzim 13/6, Zsíros 1, Cakarun 16. Csere: Juhos 4, Pallai, Subotic 14/6, Warner 10/6, Kovács 9/6, Taiwo. Vezetőedző: Gasper Potocnik.

ZTE: Duren 23/9, Völgyi 2, Delas 6, Donaldson 12/6, Gleen 17. Csere: Vuko 13, Bonifert, Szabó 5, Simon 5/3, Polster. Mb. vezetőedző: Heinrich Róbert.

Tyreek Duren, az egerszegi irányító a hazaiak egyik legjobbjával, Pongó Mátéval szemben védekezik Fotó: Mészáros János

A házigazda volt a mérkőzés egyértelmű esélyese, bár az Olaj háza táján aggodalomra adott okot, hogy a gárda alig két napja még Sopronban játszott (és nyert) bajnokit. Talán éppen erre az esélyre startolt rá a ZTE, mely egy darabig tartotta a lépést (7. p.: 14-13), majd a gázra lépett (9. p.: 18-21). Az üres csarnok az elégedetlen hazai edző, Gasper Potocnik hangjától zengett az első szünetben, de a kirohanásnak rövid távon nem lett különösebb foganatja (13. p.: 23-31). A házigazda jól dobott távolról (7 tripla félidőig), a zalaiak viszont ügyesen védekeztek (6 szerzett labda, ezekből könnyű kosarak), miközben pontszerzésben Gleen (13) és Duren (11) volt a mezőny két legjobbja. A ZTE meglepetésre megnyerte az első két negyedet, ám még hátravolt egy teljes félidő, a különbség pedig nem volt döntő (38-44).

Fordulás után egy darabig maradt minden ebben a kerékvágásban. A Szolnok sok apró hibát követett el (a büntetővonalról például kifejezetten pontatlanul céloztak játékosai), a ZTE pedig jól használta ki a megingásokat, például Simon pontjai révén is (27. p.: 52-59). A harmadik negyed végét aztán eléggé elrontották a vendégek: Pongó Máté lépett elő a hazaiak közül, aki két betörés után is 2+1-es akcióval keserítette az ellenfelet. A ZTE alig három percre blokkolt le, de ez elég volt a hazaiaknak a fordításhoz (63-59). Azt lehetett gondolni, hogy a nagyobb játékerőt képviselő házigazda innen már „hazaér” a záró tíz percben (33. p.: 70-64), ám a ZTE nem azért utazott a Tisza-partra, hogy idő előtt megadja magát. Duren pontjaival kezdte a visszakapaszkodást a vendégcsapat, amely a 36. percben, Vuko hibátlan büntetői után egy pillanatra újra vezetett is (72-73). Gleen a második félidőben a pontszerzésben már nem jeleskedett, viszont 12 lepattanó állt a neve mellett, a meccsen ezzel ő volt a mezőny legjobbja. Az utolsó másfél percnek 81-81-ről futottak neki a csapatok, öröm volt látni, hogy egylabdás meccset tud játszani Szolnokon a ZTE, melyben azonban a lábát fájlaló Duren a hajrában már nem volt a pályán. Utolsó támadását 86-83-as hazai vezetésnél indította a ZTE, az időkérés során megbeszélt figurát azonban Donaldson betörésekor nem zalai kosár, hanem Subotic blokkja zárta le.

A két csapat szombaton (17.45) Zalaegerszegen is megmérkőzik egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában