Az isteni Diego

2020.11.26. 19:30

Kereki Zoltán és Péter Zoltán: ZTE-futballisták, akik játszottak Maradona ellen!

A világ labdarúgása Diego Armando Maradonát gyászolja, hiszen <a href="https://www.zaol.hu/sport/nemzetkozi-sport/elhunyt-diego-maradona-4709590/">az argentin ikon 60 éves korában elhunyt és a világ a valaha volt talán legnagyobb hatású futballistáját veszítette el. </a> Zsenialitása elvitathatatlan, életvitele miatt sokak szemében ellentmondásos személyiség, ám tény: Argentínában és Nápolyban, ahol 1984 és 1991 között futballozott istenként tekintenek rá ma is.

Kerkai Attila

Az 1981-ben készült csapatfotón az alsó sorban jobbról a harmadik Diego Maradona, ugyanebben a sorban a jobb szélen Péter Zoltán látható

A zseni életútja nyitott könyv mindenki számára, és van két olyan korábbi zalai, ZTE-labdarúgó, aki pályára lépett ellene. Péter Zoltán, a ZTE 28-szoros válogatott játékosa 1981. februárjában, a magyar válogatott dél-amerikai túráján a Boca Juniors elleni felkészülési mérkőzésen (1-1) fogta Maradonát, s ugyanezen a találkozón Kereki Zoltán, 37-szeres válogatott játékos csereként lépett pályára. Kereki Zoltán négy évvel korábban (akkor még a Haladás labdarúgójaként) Buenos Airesben szintén ott volt a magyar válogatott védősorában Argentína ellen (5-1-re nyertek a hazaiak).

Kereki Zoltán eljuttatott hozzánk két olyan fotót, illetve újságkivágást, ami az 1977. február 27-i találkozóról készült. A kép jobb szélén Kereki Zoltán látható

Ez, az 1977. február 27-én lejátszott a találkozó ma már világhírű. Ezen lépett pályára ugyanis először, 16 és fél évesen Diego Maradona az argentin csapatban, hogy aztán nem kis meglepetésre, Cesar Luis Menotti, az 1978-ban hazai környezetben rendezett világbajnokságon nem válogatta be a későbbi világbajnok argentin együttesbe. Maradona 1986-ban Mexikóban már tagja volt az újra világbajnok argentin csapatnak, s ki ne emlékezne ama bizonyos, legvitatottabb góljára, amikor Anglia ellen a negyedöntőben kézzel ütötte a labdát a kapuba. Később „Isten kezének” nevezte ezt, akit szintén istenként bálványoztak. Ettől függetlenül Mexikóban ő volt a király és még évekig az is maradt.

A találkozó jegyzőkönyve. Maradona a 65. percben lépett pályára, amikor Luque-t váltotta

Péter Zoltánnal és Kereki Zoltánnal beszélgettünk emlékeikről, élményekről Maradonával kapcsolatban.

-1981 februárjában argentin túrán vettünk részt a magyar válogatottal és megmérkőztünk a Boca Juniors együttesével – idézte fel a 39 évvel ezelőtti mérkőzést Péter Zoltán. – Ez egy hírverő találkozó volt, de Maradona akkor már ismert játékos volt, és egy évvel később a Barcelona igazolta le. Akkor még nem volt úgymond világsztár, de érződött, hogy mekkora értéknek tartják. Mészöly Kálmán volt a szövetségi kapitány, én kezdő voltam. 1986-ban, a mexikói világbajnokságon sajnos már nem találkozhattunk, hiszen kiestünk.

Visszatérve a Mar del Platán rendezett mérkőzésre, emlékszem, a tengerparton érkezett Maradona a menedzserével, és vagy száz drukker követte őket...

Péter Zoltán is szerepel azon a fotón, amin a magyar válogatottal közös csapatfotó örökített meg a legendával.

Az 1981-ben készült csapatfotón az alsó sorban jobbról a harmadik Diego Maradona, ugyanebben a sorban a jobb szélen Péter Zoltán látható

-A világ egyik legnagyobb játékosa volt – jegyzete meg Péter Zoltán. – Számomra azért nem a legnagyobb, mert ott van Puskás Ferenc, Pelé, és napjainkban Lionel Messi. Köztük természetesen ott a helye Diego Maradonának. Tökéletesítette a bal lábát, nem volt szüksége a másikra, s olyan gyorsaság volt az irányváltásaiban, ami utánozhatatlan. Zseni volt, ez kétségtelen, de emberi tulajdonságai miatt Pelét és persze Puskást jobbnak tartottam.

Kereki Zoltán azt idézte fel, ami 1977. februárjában történt vele és persze a másodikról is beszélt, amikor Maradona már ismert játékos lett. Kereki Zoltán 1978-ban a magyar válogatott csapatkapitánya volt az Argentínában rendezett világbajnokságon, de akkor elmaradt az „isteni Diegóval” való találkozás.

- Húsz percet játszott ellenünk és sokan kérdezték már korábban is tőlem, hogy kiszúrtam-e, hogy kiszúrtam-e, hogy a világ legjobbja lesz később – mondta megkeresésünkre Kereki Zoltán. – Az igazság az, hogy nem, nem szúrtam ki, de ő lett a világ legjobbja... Elsőre húsz percet játszott ellenünk, majd később már hárman sem tudták szerelni. Két mérkőzésen léptem ellene pályára, a másodikon volt egy elfutása, amikor bal külsővel úgy adott be, hogy a labda a fizika törvényeit meghazudtolva érkezett a kapu elé. Zseni volt, ez nem kérdés. Húsz évente születnek ilyen labdarúgók, mint Puskás, Pelé, Maradona és Messi. Abszolút zseni volt, magánéletével sokat foglalkoztak, de a zsenik ilyenek. Élvezte a játékot minden mozdulatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában