Kié lesz a tokiói kvóta?

2020.08.14. 20:00

Hegyikerékpáros nemzeti bajnokság vasárnap Alsóerdőn

A házigazda ZKSE 150-180 versenyzőt vár az Alsóerdőn vasárnap sorra kerülő Restart MTB XCO Nemzeti Bajnokságra. A hegyikerékpározás hazai színe-java ott fog izzadni a tévétorony alatti erdőben, a viadal ugyanis a jövő nyári olimpiára való kijutás fontos állomása.

Varga Andor

Az ugratókkal még látványosabb lesz a verseny a nézők számára is Fotó: ZKSE

A Tokióban sorra kerülő nyári játékokra hazánk egy női és egy férfi mountain bike versenyzőt delegálhat, ehhez a szükséges pontokat a magyar versenyzők a korábbi nemzetközi viadalokon már összegyűjtötték. Az viszont még nem dőlt el, hogy személy szerint kik élhetnek a lehetőséggel. A jelöltek valamennyien rajthoz állnak Egerszegen.

Az ugratókkal még látványosabb lesz a verseny a nézők számára is Fotó: ZKSE

– A nőknél Benkó Barbara és az élmezőnybe tavaly berobbant Vass Kata Blanka közt dőlhet el a dolog – latolgatta az esélyeket Szabó Zoltán, az egerszegi viadal fő szervezője. – Benkó régóta a nemzetközi élvonalhoz tartozik, de olimpián nem indult még, a szakág ugyanis nem volt elég erős, hogy az országnak összegyűljön a kiküldetéshez szükséges pontszám. A férfiaknál a háromszoros olimpikon Parti András a legfőbb esélyes, de a fiatalok, Palumby Zsombor és Dina Márton már nemegyszer megnehezítették a dolgát.

Az elit kategóriában a zalaegerszegi színeket Sylvester Balázs képviseli, aki még csak első éves U23-as, de hazai pályán képes lehet bravúrra. A ZKSE pedig különösen utánpótlásban erős: Bruchner Regina, Szücs Júlia, Szücs Borbála és Kálmán Dániel Ákos is bajnoki címvédésre készülhet a maga korosztályában.

A vasárnapi verseny központja az Azáleás-völgy bejáratánál lesz, itt állítják fel a rajt- és célterületet. Eligazító táblák, térképek segítenek majd a nézőknek a pálya megismerésében. Vonalvezetésből három lesz egyébként: a kicsin (0,9 kilométer, körönként 28 méter szintemelkedés) az U9-es korosztály rajtol 9.15 órakor; a közepest (1,75 km, 62 m) az U11-es és 13-as mezőnyök veszik birtokba 9.45, illetve 10.15 után; a nagy (3,4 km, 126 m) pedig a többi korosztályt teszi próbára. Az U15–17-es verseny 11 órakor indul, 12.30-kor kezdődnek a Master (30, 40 és 50 év felettiek) viadalok, az elit (benne az U19-esekkel is) rajtja pedig 14 órakor esedékes.

– A leghosszabb pályát három szekcióra osztottuk – részletezte Szabó Zoltán. – Nagy meredekekkel indul, hogy szétrázza a mezőnyt, majd technikás rész következik ugratókkal, léptetőkkel, döntött kanyarokkal, ez a nézőknek is nagyon látványos lehet. A záróharmadban pedig vár még a biciklisekre egy olyan fal, amit nem is tud mindenki nyeregben teljesíteni.

Zalaegerszeg legutóbb 2017-ben volt MTB országos bajnokság házigazdája. A mostani via­dal zárását a 16 órára tervezett eredményhirdetés jelenti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában