Hazai pályán

2020.06.19. 22:00

Győzelem: a ZTE FC bent maradt az NB I-ben!

Péntek este Zalaegerszegen, a ZTE FC – Budapest Honvéd mérkőzéssel kezdődött meg a labdarúgó NB I 31. fordulója. Egerszegi oldalon nagy esély nyílt meg a keddi, kisvárdai sikerrel, hogy hazai pályán matematikailag is bebiztosítsák a további élvonalbeli tagságot. A hazai siker nem maradhatott el, remek hangulatú találkozón sikerült ez!

Kerkai Attila

ZTE FC – Budapest Honvéd 2-0 (0-0)

Zalaegerszeg, 4745 néző. Jv.: Pintér (Szalai, Kóbor).

ZTE FC: Demjén – Bolla, Szépe, Bobál D., Tamás K. – Bedi, Mitrovic (Kocsis, 87.), – Bőle, Barczi (Katelaris, 67.), Radó – Bobál G. (Babati, 88.). Vezetőedző: Márton Gábor.

Bp. Honvéd: Levkovich – Mezghari, Batik, Niba, Uzoma (Uzona, 90.) – Hidi – Irimiás (Nagy G., 46.), Szendrei (László D., 90.) – Gazdag – Cipf (Moutari, 46.), Ugrai (Kamber, 71.). Vezetőedző: Pisont István.

Gólszerzők: Batik (50. -öngól), Babati (92.).

Sárga lap: Bőle (72.), Bolla (80.), illetve Mezghrani (40.), Niba (70.), Gazdag (77.),

A kormány és az MLSZ csütörtöki döntése alapján pénteken már nem voltak érvényesek azok a korlátozások, melyek korábban éltek, így a ZTE-stadionban is megnyílt a lelátó valamennyi része a szurkolók előtt. Telt ház természetesen hirtelen nem lett, de érezhetően többen érkeztek a találkozóra, pláne, hogy a ZTE FC remekül menetel, hiszen már nyolcadik mérkőzése óta veretlen. Az újabb siker pedig újabb NB I-es szezon érhetett már péntek este.

A korábban megszokottakhoz képest nagyobb rendőri jelenlétet lehetett tapasztalni a városban, de főleg a stadion környékén, ami nem lehetett véletlen. Az őszi, legutóbbi Honvéd elleni találkozó előtt ugyanis a két tábor kemény magja összecsapott a városban, ezúttal viszont elmaradt az „utcai harc”, legalábbis nem kaptunk erről szóló információt. Szóban, a lelátón nem maradt el ez sem a két tábor között, hiszen a kispesti drukkerek is szép számban képviseltették magukat.

A ZTE FC csapata a pillanatnyi legerősebb volt, ugyanakkor a friss kupagyőztes Honvédban nem volt a kezdő tagja Djordje Kamber, Ivan Lovric, Nagy Gergő, és Tomas Tujvel sem, Davide Lanzafame, aki a gólkirályi címért is harcban van a keretben sem kapott helyet, hiszen sérült. S ha már ez szóba jött, a ZTE FC csapatából a forduló előtt Radó András állt az élen, 13 találattal, Bobál Gegrgely pedig 10-nél tartott, s a képzeletbeli dobogó második fokán pedig Lanzafame állt (11). Ám, ahogy korábban is elhangzott és Márton Gábor első a csapatérdek. A mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődött a csütörtökön elhunyt vízilabda-legenda Benedek Tibor emlékére, a közönség pedig az ő nevét skandálta. A mérkőzés remek hangulatban kezdődött, s mire a kezdőrúgást elvégezték kijelenthető lett: gyakorlatilag megduplázódott a nézőszám (4745) a legutóbbi hazai találkozóhoz képest. Bolla már az első percben az oldalhálóba lőtt, ami felugrasztotta a hazai drukkereket, de a Honvéd, mint olyan csapat, amelynek semmi veszítenivalója nincs, bátran visszatámadott, így változatos játék alakult ki a mezőnyben. A 14. percben aztán szép egerszegi támadás végén Bőle célozta meg a a kapu jobb oldalát, de a labda elment a kapufa mellett. A 20. percben viszont egy labdaeladás után a Honvéd három a kettőben támadhatott, s a ZTE szerencséje az lett, hogy a döntő pillanatban Ugraitól elpattant a labda. Lendületesen játszott mindkét csapat, a 24. percben egy szöglet után Bobál Gergely talán csak amiatt nem szerezte meg a vezetést a ZTE-nek, mert a fejese, éppen a vendég kapus ölében kötött ki. Ha kicsivel oldalra megy a labda, ez gól, hiszen Levkovich aligha háríthatott volna. A Bobál ikreknek (Dávis és Gergely) amúgy is különlegesnek számított ez a párosítás, hiszen a ZTE FC jelenlegi két játékosa nyolc, illetve kilenc évet volt a fővárosiak játékosa . És ha egy kicsit valaki úgy érezte volna, hogy leült a meccs (de nem) a két szurkolótábor gondoskodott róla, hogy újra az érzelmek kerüljenek előtérbe. Hazai és vendégoldalon is kifeszítettek egy hosszú molinót az elhunyt Benedek Tibor emlékére és a közönség újra az háromszoros olimpiai bajnok pólós nevét kezdte el skandálni. A mérkőzés legnagyobb helyzete pedig a Honvédé lett: a 39. percben Ugrai került helyzetbe, de 7 méterről a kapufát találta el. A válasz egy perc múlva érkezett: Bobál G. fejese a felső lécen csattant. Ennél rosszabb meccs ne legyen hazai pályákon, és a félidő utolsó öt perce is szép támadásokat hozott. A 45. percben a nagyon lendületes Radó lőtt kicsivel mellé, a félidő zárásaként pedig a felfutó Bolla szinte ugyanoda lőtt laposan: a jobb kapufa mellé.

A szünetben Pisont István, a vendégek vezetőedzője kettőt cserélt, rögtön a kezdés után pedig valaki gólt kiáltott... Húsz másodperc elteltével ugyanis Bőle tekerését tényleg szinte már bent lehetett látni, de Levkovich kapus kiütötte a labdát. Az 50. percben jött is a gól. Barczi jobbról laposan lőtte élesen a kapu elé a labdát, Bobál G. kapta is volna, de a menteni igyekvő Batik megelőzte őt: hét méterről a saját kapujába pöckölte a labdát, öngól, 1-0. Ünnepelt a hazai közönség, hiszen ez az eredmény a lehető legjobb volt az egerszegiek szempontjából, A ZTE FC támadásban maradt és voltak ígéretes lehetőségei, ám nem jutottak el lövésig, a Honvéd kontrázott, helyenként veszélyesen. A 63. percben ismét egy létszámfölényes zalai támadás indult, Radó elfutott a bal oldalon, de nem volt „szíve” visszapasszolni a középen, a kapuval szemben érkező Barczihoz... Ez már nem az első ilyen támadás volt, amikor a zalaiak inkább egyénileg próbálták megoldani ezeket a helyzeteket, amikben több is lehetett volna... A lecserélt Barczi Dávid nagy tapsot kapott, joggal. Az egerszegiek viszont még nem ünnepelhettek, a 72. percben például Gazdag elől az utolsó pillanatban kotorták el a labdát a védők a kapu előterében... A Honvéd feljött, egyre többet kezdett el támadni, de a hazaiak is és megvoltak azok a lehetőségek is, amikből be lehetett volna találni, de ezen az estén kicsit több volt az egyéni vállalás... Nem érkezett a megnyugtató második találat, így pedig nyílt volt még minden, annak ellenére, hogy az egerszegiek fölényben játszottak. A 89.percben a csereként beállt Babati egy kapusról kipattanó labdára startolt, de lövése elakadt, igaz, ez már kiszorított helyzetben történt. A 92. percben aztán eldőlt minden. Tamás Krisztián egy remek csellel futott el a bal oldalon, centerezésére Babati robbant a kapu elé és 4 méterről a léc alá lőtt, 2-0. A zalaiak csereként beállt játékosa remekül szállt be a meccsbe megérdemelte ezt a találatot.

A ZTE FC pedig a győzelmet, amiért sokat tett és jobban is futballozott. A közönség pedig ünnepelt, hiszen egyben az is eldőlt: a ZTE FC matematikailag is bebiztosította további élvonalbeli tagságát és ahonnan indult ez óriási tettnek számít. Márton Gábor vezetőedző érkezésével megváltozott minden, és a kilencedik mérkőzésén is veretlen maradt a csapat.

 

Ezek is érdekelhetik