Azért dolgoznak keményen, hogy a formájuk visszatérjen

2020.06.19. 20:36

A távlati céljaikat már megfogalmazták – Molnár Flóra is Kanizsán edz

Molnár Flóra, a kanizsaiak olimpikon úszója már korábban hazatért az Egyesült Államokból és idehaza készül. Az itthont szó szerint kell most érteni, ugya­nis a nagykanizsai medence jelenti most számára az edzések helyszínét, Polgár Sándor edző és a Dél-zalai Vízmű SE másik reménysége, Varga Dominika társaságában.

Kerkai Attila

Polgár Sándor edző és a lányok: Varga Dominika (balról) és Molnár Flóra

Fotó: Szakony Attila

A kanizsai úszók remélik, hogy a jövő héttől talán már a fedett medencét is használhatják, mindenesetre már az is nagy dolog, hogy a szabadtéri vízfelületen úszhatnak. Márciustól zárva tartottak az uszodák is, és a versenyszerűen úszók számára nehezen telt (telik) ez az időszak. A Dél-Zalai Vízmű SE két reménysége most leginkább a kondíció visszaszerzésén fáradozik. Nagyon jó formában várták a márciusi országos bajnokságot, ám a koronavírus-járvány, mint tudjuk, mindent átírt.

Polgár Sándor edző és a lányok: Varga Dominika (balról) és Molnár Flóra
Fotó: Szakony Attila

Molnár Flórát – ahol továbbra is tanul – az Egyesült Államokban „érte” a sportélet leállítása. Hogy mi is történt vele azóta, ezt kérdeztük tőle az egyik edzésük után.

– Májusban tértem haza a tengerentúlról, ami egy kéthetes fővárosi karanténnal kezdődött, lassan pedig három hete már úszhatok, természetesen itthon, Kanizsán – hallottuk Molnár Flórától.

– Ami a kint eltöltött legutóbbi egy évemet illeti, új edzőm lett odakint, és újfajta edzésmódszerrel készültünk, ami hasonló, mint ahogy itthon Polgár Sándor irányításával megszoktam. Jobban is ment az úszás, mint a legutóbbi két évben, fejlődtem, de mire hazaértem volna az országos bajnokságra, lefújták azt. Kint yardos medencében versenyeztünk, így nagyon jó lett volna, ha itthon, ötvenes medencében is lemérhettem volna, hol tartok. Az edzéseket befejeztük kint is, maradt a tanulás és befejeztem a tanévet.

Molnár Flóra sprintspecialistának számít, a 2016-os riói olimpián 50 m gyorson képviselte a magyar színeket, többszörös bajnok és érmes úszó, aki az 50 méteres pillangóúszásban magyar csúcstartó is volt. Mellette, itthoni klubtársa, Varga Dominika egyike a feljövőben lévő úszóknak. Neki a tavalyi versenyév hozta meg az áttörést és a decemberi rövid pályás ob-n 50 és 100 m gyorson, illetve pillangón szerzett negyedik, illetve ötödik helyezéseket. Ő is nagyon várta a márciusi ob-t…

– Úgy érzem, hogy nagyon jó formában voltam, de azt már soha nem tudjuk meg, mi lett volna – így Varga Dominika. – Egyéni csúcsokat úsztam a rövid pályás bajnokságon, és bevallom, csalódott vagyok, mert nagyon szerettem volna az ötvenméteres medencében is bizonyítani. Sőt, reménykedtem benne, hogy talán később megrendezik, de végül ez is meghiúsult.

Most együtt edzenek, ami mindkettejük számára ideális. Távlati célokat pedig már megfogalmaztak. Jelen állás szerint az ob-t decemberben rendezik meg, majd jövő májusban következik a hazai rendezésű Európa-bajnokság. 2021-ben pedig még olimpiai is lesz…

 

– Az egyetemen még van egy évem, augusztusban visszatérek a tengerentúlra – mondta Molnár Flóra. – A decemberi bajnokság számomra kimarad, hiszen nem tudok hazautazni, nincs annyi szünetem. Az olimpiára még van egy évem felkészülni, és szeretnék ismét kijutni. Ötven méter gyorson nagyon kemény a szintidő, talán száz gyorson több esély lehet rá. És ott van az Európa-bajnokság, amin szeretnék ott lenni. Ezért dolgozunk most, és kint is ezeket a célokat fogom szem előtt tartani.

– Igazából nekem az Eb lenne a legfőbb vágyam – ezt már Varga Dominika árulta el, aki meg is indokolta, miért.

– Ötven és száz pillangón látok esélyt rá, hiszen a rövid pályás ob azt mutatta, hogy elérhető ez a cél. Hazai rendezésű

Európa-bajnokság következik, számonként négy magyar indulhat, megpróbálok beleférni ebbe. Előtte persze az országos bajnokság az, amire szeretnék nagyon jól felkészülni, és a mostani munka is már ennek az érdekében történik. Ha úgy nézzük, akkor most adódott plusz egy év fejlődni.

Polgár Sándor edző szerint Molnár Flóra esetében az Eb-vel nem lehet probléma, hiszen az elmúlt években vagy ő nyert ob-t, vagy második volt.

– Flóra megúszhatja az olimpiai szintet is, hiszen jó úton halad most efelé. Száz gyorson, de nem vetném el az ő esetében a száz pillangót sem. Dominika esetében én is sajnálom, hogy elmaradt az ob, hiszen remek formában volt. Benne még sok van, s most, hogy együtt edzenek, egymást is tudják húzni – jegyezte meg kettejükkel kapcsolatban Polgár Sándor edző, aki azt is elárulta: jelenleg nem is időre úsznak, hanem pulzusértékekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában