Elhalasztották

2020.03.24. 20:48

2021-ben rendezik meg a tokiói olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette: Thomas Bach elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják, s legkésőbb 2021 nyarán megrendezik.

MTI

Abe Sindzó japán miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Tokióban

Fotó: MTI

A két vezető kedden telefonon egyeztetett, és a koronavírus- járvány miatt kialakult kiszámíthatatlan helyzetre hivatkozva, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kapott legfrissebb tájékoztatásra alapozva foglalt állást a játékok halasztása mellett, a sportolók és valamennyi résztvevő egészségének megőrzése érdekében.

Abe Sindzó japán miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Tokióban
Fotó: MTI

A megbeszélésbe bekapcsolódott Mori Josiro, a szervezőbizottság vezetője, Hasimoto Szeiko olimpiáért felelős miniszter, Koike Juriko, Tokió kormányzója, valamint John Coates, a NOB koordinációs testületének vezetője, Christophe De Kepper főigazgató és Christophe Dubi sportigazgató.

– Arra kértük Bach elnököt, fontolja meg a nagyjából egyéves halasztást, hogy ezzel lehetővé váljon a sportolók számára, hogy a legjobb feltételek között versenyezhessenek, és a nézők számára biztonságos legyen az esemény. Bach elnök azt mondta, száz százalékban egyetért ezzel – tájékoztatta az újságírókat Abe.

A NOB közleményében kiemeli, hogy az olimpiai láng marad Japánban, és egyezség született arról is, hogy az elnevezés nem változik, a jövő évi játékoknak is 2020-as olimpiai és paralimpiai játékok lesz a neve.

A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg. A modern kori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra, törlésre igen, a világháborúk miatt.

A NOB álláspontja a fokozódó nyomás ellenére sokáig az volt, hogy nem kell elhamarkodottan dönteni, elég májusban határozni. Az események felgyorsulásában vélhetően szerepet játszott, hogy az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága is jelezte: a halasztást tartja a legjobb megoldásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában