A nemzetközi viadal továbbra is népszerű a versenyzők körében

2019.08.16. 19:10

Szerdán indulnak a sakkórák Keszthelyen

Rajtra kész a mezőny a 38. Nemzetközi Sakkversenyen, a zalai sportbarátok pedig mindebből már tudhatják, hogy sakkról van szó és Keszthelyről. Közeledve a nyár végéhez, lassan négy évtizede mindez egyértelműen „nyerő párosítást” takar, s immár tizedik alkalommal a viadal a dr. Hévízi László Emlékversenyt is magába foglalja.

Kerkai Attila

A tavalyi győztes szombathelyi Ugróczky Péter is a fiatal korosztályt képviselte Fotó: Szekeres Péter

– Rajt szerdán – a 38. Nemzetközi Sakkverseny motorja és máig fő szervezője, Szalai István e rövid mondattal kezdte beszélgetésünket, s innentől a program is a megszokottak szerint zajlik majd.

A tavalyi győztes szombathelyi Ugróczky Péter is a fiatal korosztályt képviselte Fotó: Szekeres Péter

Azaz, augusztus 21-én 14 órakor a keszthelyi VSZK-ban következik a megnyitó, majd egyből asztalok mellé ül a mezőny, hiszen az első fordulón már aznap túl kell jutni. A kilencfordulós, svájci rendszerű viadalon mindennap 8.30 órától zajlanak a fordulók, kivéve augusztus 23-án, amikor a délelőtti után délután is rendeznek még egyet. Aztán 28-án jön el a zárás ideje az eredményhirdetéssel.

A 38. Nemzetközi Sakkverseny és a 10. dr. Hévízi László Emlékverseny valóban betagozódott mára a Balaton-parti város sportéletébe. Nagyon sok visszatérő vendég érkezik ilyenkor Keszthelyre, évtizedekre nyúló sportbarátságok köttettek, amit említenie sem kellett Szalai Istvánnak az újabb viadal kapcsán.

– Vannak régi indulóink, de nagy öröm, hogy minden évben nagyon sok az új jelentkező is. Nincs ez másként az idén sem – mondta Szalai István pár nappal a kezdés előtt, amikor megkerestük a részletekkel kapcsolatban. – Az előnevezések alapján nyolcvan-száz fős mezőnyre számítunk, mert a keszthelyi sakkverseny valóban nagy népszerűségnek örvend. Az elmúlt közel négy évtized amúgy is rangot adott viadalunknak, sok fiatal sakkozó is kipróbálja magát nálunk. Többek között ez adja az egyik vonzerejét, hiszen a 8–88 éves korosztályok képviselői együtt versenyezhetnek. Ahogy megszokhattunk, most is lesznek külföldi indulók, így orosz, szlovák, osztrák, német és szlovén sakkozó is asztalhoz ül. Én ismét egy jó és izgalmas versenyre készülök, bízva abban, hogy mások is.

Szalai Istvánnal azt is megbeszéltük, hogy bár nem az övék az ország legnagyobb és legerősebb viadala, ám nagyon sokak számára mégis fontos, mert a közelgő csapatbajnokságokra történő felkészülést remekül szolgálja. Mindemellett az évek során számos meglepetés is született már egy-egy feltörekvő sakkozó révén, ami a szakma számára sem mellékes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában