extrém kihívásokkal találkozhatnak

2019.03.28. 19:44

Off road – Az ország egyik legjobb pályája Vaspörön található

Négy kategóriában közel félszáz versenyző mérhette össze tudását azon a Kalamár Trans Trophy elnevezésű off road versenyen, amelyet az elmúlt hét végén tartottak Vaspör közelében. A zalai pálya a versenyzők szerint az ország egyik legjobbja, a technikát és a vezetési képességeket egyaránt próbára teszi.

Gyuricza Ferenc

A kolontári Jokesz Balázs a vaspöri versenypályán éppen egy látszólag „leküzdhetetlen” emelkedőn jut túl

Fotó: Gyuricza Ferenc

A vaspöri versenynek mintegy másfél évtizedes múltja van, s mint azt az egyik főszervező, Bokor István lapunknak elmondta: a 14–15 esztendeje indult sorozatra ma már az ország szinte minden részéről érkeznek off road versenyzők. A sportág legjobbjai is eljönnek Zalába, olyan versenyzők, akik az igazi kihívásokat keresik.

– A Kalamár Trans Trophy annyiban különbözik az ország egyéb off road versenyei­től, hogy nálunk a helyi adottságok miatt nincs országúti és normál kategória, illetve a területek kisebb mértékű terhelhetősége miatt limitáljuk a résztvevők számát is – magyarázta Bokor István. – Ezen a versenyen jellemzően épített, vagy legalábbis átalakított járművekkel vesznek részt az off roadosok, Összesen négy kategória számára hirdetünk futamokat, a profi kis és nagy futam mellett megrendezzük a legnagyobb kihívást jelentő extrém kategória versenyét, valamint az úgynevezett profi plusz futamot is, ami ugyanazon a pályán zajlik, mint az extrém, azaz ebben is igen komoly próbatétel vár a technikára és a résztvevőkre.

A kolontári Jokesz Balázs a vaspöri versenypályán éppen egy látszólag „leküzdhetetlen” emelkedőn jut túl Fotó: Gyuricza Ferenc

A főszervező azt is elmondta, a Vaspör melletti pálya az ország élmezőnyébe tartozik, az off roadosok véleménye szerint ott van a legjobb három hazai között. Olyan terepen kell haladni, s olyan akadályokat kell leküzdeni, amelyek laikus szemlélő számára legyőzhetetlennek tűnnek. Aki itt csak egyszer is belekóstol a technikai sportba, az vélhetően élete végéig annak szerelmese marad. Az off road ugyanis nemcsak a technikai sport, eredményessége ötven százalékban a versenyzői képességen is múlik.

– A versenypálya területén különböző pontokon kapukat állítunk fel – magyarázta az off road lényegét Bokor István. – Aki egy-egy kapunál hibázik, az hibapontot kap. Amennyiben a pontszámok alapján holtverseny alakulna ki, az időeredmény dönt, vagyis az lesz a győztes, aki hamarabb teljesíti a feladatot.

A 2019-es Kalamár Trans Trophy versenyen az egyes kategóriák győztesei: Kovács Dániel (profi kicsi), Szilágyi András (profi nagy), Bakos László (profi +), valamint Jäger Dániel (extrém).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában