Erő és akarat van benne

2018.12.28. 17:33

A birkózó Varga Zalán minden nagy versenyét nyerte idén

Az év során számos alkalommal számoltunk be a zalai birkózók eredményeiről, és a felsorolásból szinte soha nem hiányzott Varga Zalán neve. A Zalaegerszegi Birkózó SE 10 éves tehetsége nem akármilyen sorozatot mondhat magáénak: korosztálya mind a négy nagy versenyét nyerte idén.

Kerkai Attila

Varga Zalán (kékben) a szőnyegen. Igazi nyerő típusú versenyző Fotó: Szekeres Péter

S hogy mit értünk a nagy versenyeken? Az országos bajnokságokat (kötöttfogás, szabadfogás) és az országos diákolimpiai döntőket. Vagyis négy verseny és négy arany­érem a mérleg, nem véletlenül mondják Zalán edzői: az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetségét látják benne a klubnál. A fiatalembert a ZBSE évzáró rendezvényén kérdeztük: ő maga miként tekint ezekre a sikerekre?

– Elég jól sikerültek a versenyeim az idén. Arra persze számítottam, hogy jó leszek, de ennyire talán mégsem – szerénykedett kissé Zalán, aztán a kezdeti ismerkedés után már bátrabban válaszolgatott. – Tavaly óta sokat erősödtem, a kötöttfogást talán jobban szeretem, de szabadfogásban is jó vagyok.

Zalán aztán elárulta, hogy már négyéves kora óta birkózik, amikor még óvodába járt és persze a szülei vitték le először a birkózóterembe. S hogy mi tetszik neki ebben a sportágban? Erről biztosan sokat tudna mesélni, de hogy az októberi, hazai rendezésű világbajnokság az egyik nagy élménye volt, az is biztos.

Varga Zalán (kékben) a szőnyegen. Igazi nyerő típusú versenyző Fotó: Szekeres Péter

– Erősnek kell lenni és az akarat is fontos, amit a világbajnokságon is láttam – mondta Zalán. – Nagyon jó volt ott lenni Budapesten, hiszen rengetegen szurkoltunk a magyaroknak. Jó lenne, ha majd egyszer én is ott lennék egy ilyen nagy versenyen. Persze az olimpiára eljutni, az lenne az igazi.

Zalán annyit elárult magáról, hogy edző szeretne lenni. A munkához pedig energia kell, egyik kedvence a rántott hús, amit már maga is el szokott készíteni. Lánytestvére, Borka és fiútestvére, Nimród is birkóznak, nekik is vannak érmeik, aminek ő is örül. Most azzal is tisztában van, hogy a következő évben korosztályt vált és az egy évvel idősebbekkel is fel kell majd vennie a versenyt, ami ebben a korban még sokat jelent. Zalán szerint ha nem is nyer négy aranyat, mint idén, viszont fejlődni fog, azzal is elégedett lesz.

Edzői közül Berzicza Ferenc az ifjú legnagyobb erényének tartja, hogy igazi nyerő típusú versenyző, aki mindig győzni akar, emellett „őserő” is lakozik benne, ráadásul még ügyes is. Gerencsér Zoltán szerint tanítványa eredményei önmagukért beszélnek. Ráadásul Zalán szeret edzeni és bírja is a munkát, s így még bármi lehet belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában