Foci

2017.12.19. 11:07

Horváth Károly és Artner Tamás irányítja a munkát a ZTE FC-nél

Kedden sajtótájékoztatón jelentették be az új szakmai stáb összetételét a ZTE FC NB II-es labdarúgó csapatánál. A honi labdarúgásban ismert szakemberek kerültek a csapat élére: Horváth Károly lesz a szakmai igazgató, Artner Tamás pedig a vezetőedző.

Kerkai Attila

Az előzmények ismertek, ám ha valaki számára esetleg újnak számítana: a ZTE FC rendkívül gyenge őszt produkált az NB II-ben, hiszen a 14. helyen várja a folytatást. A klub vezetése két fordulóval az őszi zárás előtt menesztette Zoran Spisljak vezetőedzőt, azóta üres volt a kék-fehérek kispadja.

A keddi sajtótájékoztatón Ágoston Zoltán klubigazgató a klub múltja és eredeti célkitűzéseinek függvényében „vállalhatatlannak” nevezte az őszi produkciót. A keddi bejelentést pedig úgy értékelte: döntésükkel a szakmai vonalat kívánták erősíteni, s levonták a korábbiak konzekvenciáit. Mint mondta, az előrelépést abban látták, hogy szakmai vezetőt és vezetőedzőt neveznek ki, akik szorosan együttműködve készítik fel és irányítják a csapatot. Artner Tamással fél plusz egy éves, míg Horváth Károllyal határozatlan idejű szerződést kötöttek.

Horváth Károlyt sokszor a magyar futball „mindenesének” is szokták nevezni, aki a Siófok csapatával nőtt össze. Volt játékos, utánpótlásedző, technikai vezető, szakmai vezető, ügyvezető és több alkalommal vezetőedző. Olyan edző, aki sokszor a semmiből csinált csapatot, 2010-ben újra az NB I-be vitte a Balaton-partiakat. Siófokot 2016-ban hagyta el, Vácott lett szakmai igazgató egészen mostanáig. A Vác FC az NB II-ben az 5. helyen várja a tavaszi folytatást, de Horváth Károly felbontotta szerződését a váciakkal.

A 65 éves szakember keddi sajtótájékoztatóját avval kezdte, nem hiszi, hogy különösebben be kellene mutatkoznia. Arra utalt: a jelenlévő egerszegi sportvezetőket és a sajtó képviselői közül is többekkel régi ismeretség köti össze. Azt mondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy a ZTE FC tulajdonosa, Végh Gábor megkereste és számít a munkájára.

- Azt a szakmát, amit képviselek nem csak szeretem, de szenvedéllyel érzek iránta, s ezek nélkül nem tudom elképzelni a munkám, pedig sok mindent megéltem már a futballban – mondta Horváth Károly. – Váci szerződésem lehetővé tette, hogy felbontsam, hozzáteszem, hogy egy sikeres csapatot hagyok magam mögött. A körülmények és lehetőségek egészen mások voltak, mint itt, de sikerült Vácott is futballt csinálnunk. A ZTE FC-nél a szakmáért én felelek, s én kértem fel Artner Tamást is vezetőedzőnek. Nem kértem a tulajdonostól öt-hat évet, az csak porhintés lenne. Az elkövetkező fél év lesz a döntő, el kell dőlnie, hogy működik ez a modell, vagy sem. Azért is kértem, hogy ne legyen határozott idejű a szerződésem, mert nem vagyok megélhetési szakember. Amikor a tulajdonos a fizetésről kérdezett, azt mondtam: amúgy boldog nyugdíjas vagyok, s ezt a kérdést rá bíztam. Számomra sokkal fontosabb, hogy milyen közösséget alakítunk ki. Ha ez teljesül, akkor lehet beszélni arról, hogy lépjünk magasabb szintre. Jóllehet Egerszegen eddig nem dolgoztam, csak vendégként és jó barátként érkeztem ide, mégis van kötődésem. A lányom férje egerszegi, a két unokám is itt született, a vejem ugyanis az a Völgyi Péter, aki a ZTE kosárlabdacsapatával 2010-ben bajnokságot nyert.

Horváth Károly pedig ennél a pontnál idézte a ZTE szurkolóinak rigmusát, ha a lelátón és a pályán is azt érezné: egyik meccset sem veszíthetik el.

A vezetőedző, a szombathelyi születésű Artner Tamás sem ismeretlen a hazai futballközegben, hiszen a Haladással egy alkalommal feljutott az NB I-be, aztán az élvonalban szép éveket töltött a Halinál. Dolgozott Ajkán, Dunaújvárosban, legutóbb Kaposváron volt vezetőedző, ahonnan az ősszel távozott.

- Először is meg szeretném megköszönni a lehetőséget és Horváth Károlynak azt, hogy rám gondolt – ezt már Artner Tamás mondta a sajtótájékoztatón. – Nem a pénz motivált, hogy legyen egy állásom, hanem a feladat, az eredmény. A ZTE edzőjének lenni óriási megtiszteltetés, s a mostani felállásban, vagyis, hogy a klubnál szakmai igazgató is van, már dolgoztam korábban. Egyet én is ígérhetek, vért izzadva dolgozunk majd a stábbal, hogy csináljunk egy jó csapatot és hogy a közönséget visszacsalogassuk a stadionba.

Ahogy elhangzott, a két szakember teammunkában dolgozik, de a szakmai döntések Horváth Károlyé. Tőle kérdeztük, hogy konkrét célkitűzést megfogalmaztak-e beszélgetéseik során, hiszen a jelenlegi 14. helyezés nem lehet mérce.

- Mindennek a függvénye, hogy miként sikerül a kiválasztás a csapatnál – utalt arra, hogy a keretben azért lesznek változások. – Az év első felében ki kell alakítani egy olyan keretet, amely a következő bajnokságnak úgy vághat neki – kiegészülve nyáron két-három, valóban karakteres játékossal -, hogy esélye legyen a feljutásra.

A változásokról egyelőre nem esett szó, de szinte biztos, hogy lesznek távozók és érkezők is. A korábbi szakmai stáb tagjai közül sem tisztázott még, hogy ki marad, de például csodálkoznánk rajta, ha Vlaszák Géza kapusedző ne kapna ebben helyet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában