Eltelt egy év

2017.11.22. 20:13

Tényleg különleges év volt

Megint eltelt egy év a Zalaszám-ZAC-nál, igaz, ez az esztendő nem volt éppen szokványos, amit Szakály István, az egerszegi atlétikai klub ügyvezetője is megerősített éves összegzésében és megteszi majd ugyanezt a klub pénteki közgyűlésén is.

Kerkai Attila

A fiatalok már birtokba vették az új pályát és mindenki várhatja az új szabadtéri szezont Fotó: PU

S hogy miért sem volt szokványos a klub életében a 2017. esztendő? Elsősorban azért, mert az idén ünnepelte a ZAC megalakulásának 25. évfordulóját, az esztendő „kalandosabb” részét pedig az képezte, hogy a Városi Sportcentrumban lévő pályát felújították, így a klub versenyzőinek a felkészülése sem a megszokott módon történt. Szakály István, a Zalaszám-ZAC ügyvezetője a fentieket sem felejtette el összegzésében megemlíteni. Az év során lapunk is beszámolt a jubileumi év történéseiről (az évfordulóra megjelent könyvről, vagy éppenséggel Szakály István Pro Urbe-díjjal történt kitüntetéséről), továbbá az atlétikai pálya felújításáról.

Szakály István pozitív beszámolót készíthet az idén is

Természetesen ez az év is a tervezéssel indult, amihez a feltételeket az adta, hogy Zalaegerszeg városa továbbra is kiemelten támogatja a klubot. Továbbá, hogy a névadó támogató, a Zalaszám Informatikai Kft. is aláírta az újabb egy évre szóló támogatói szerződését és a Magyar Atlétikai Szövetség támogatását is élvezi a klub.

Ám nézzük az eredményeket. A februári fedettpályás felnőtt országos bajnokságon Ferenczi Melinda és Veiland Violetta ezüstérmet nyert, Csóti Jusztina, Ott Benjamin, Veiland Violetta, Takács Dóra 6 aranyéremmel gazdagította a ZAC ifjúsági és junior bajnoki repertoárját. Az Angliában tanuló Szűcs Valdó 4. lett Wales bajnokságán, s kijutott a belgrádi felnőtt Európa-bajnokságra is, ám ott egy sérülés miatt a helyszínen vissza kellett lépnie.

A szabadtéri szezon még a „régi” pályán kezdődött, de június 1-én a város polgármesetere, Balaicz Zoltán átadta pálya építőinek a Városi Sportcentrumot, mint munkaterületet. A felújítást elnyert cég 4 hónapot kapott, hogy újjá varázsolja a 15 év alatt megkopott futó- és ugrópályát. A futópálya 8 sávosra bővült, az átadásra október 5-én került sor.

A fiatalok már birtokba vették az új pályát és mindenki várhatja az új szabadtéri szezont Fotó: PU

S hogy mit csináltak a klub edzői és versenyzői a versenyszezonban? Természetesen készültek és hozták az eredményeket. Ami nem volt egyszerű, hiszen nyáron is vagy a futófolyosón, vagy parkokban, illetve ingázva Egerszeg és a legközelebbi, szombathelyi rekortánpálya között edzettek a klub fiataljai. Az országos diákolimpián Ferenczi Melinda, Ott Benjamin, Hári Anna, Takács Dóra, Veiland Violetta és Muszil Ágnes összesen 9 aranyérmet nyert iskolájuknak. A felnőtt országos bajnokságon Ferenczi Melinda és Veiland Violetta mellett a fiatal erőkből álló, férfi és női 4x100 m-es váltó is ezüstérmet nyert. Teljesítményük értékét növeli, hogy komoly technikai képzés és kizárólag saját nevelésű versenyzők alkották ezeket az egységeket. Szűcs Valdó az év során sokat volt sérült, így a 110 méteres gátfutó az U23-as bajnoki aranyat még hazahozta Egerszegre, de több viadalon már nem indult. A sprinter Csóti Jusztina, a dobószakág tagjai, Veiland Violetta és Takács Dóra nyert öt junior bajnoki aranyat, majd az egyre aktívabb szeniorok is további hatot. A csapatbajnokság döntőjében és a Szuper Ligában is eredményesek voltak a klub versenyzői.

Ferenczi Melinda a felnőtt Európa Kupán is képviselte klubját

A Zalaszám-ZAC atlétái a nemzetközi versenyekre is eljutottak, hiszen válogatottakat adtak a korosztályos csapatoknak, illetve a világversenyekre is eljutottak. Ferenczi Melinda a 4x100 m-es váltó tagjaként új országos csúccsal 6., Köcse Richárd és Balogh Péter ugyancsak a 4x100 m-es váltóval 7. helyezést ért el az U23 Eb-n, ami szintén dicséretes. Ferenczi Melinda a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott a csapat Eb-n.

A pálya építése miatt a megszokott versenyek egy részéről az idén le kellett mondani, így elmaradt a hagyományos Zalaszám Kupa vidékbajnokság. Ám már tudni, hogy MASZ 2018-ban legalább két rangos felnőtt versenyt szeretne Zalaegerszegre hozni.

S hogy ne csak a múlt, hanem egy kicsit a jövő is szóba kerüljön. A Városi Sportcentrumban szabadidejükben sportoló zalaegerszegi polgárokat szeretnék még jobban bevonni a klub életébe. Új kihívás, hogy a külföldön és itthon egyetemi tanulmányokat folytató versenyzőiket továbbra is Zalaegerszeghez, a Zalaszám ZAC-hoz kössék Jelenleg Szűcs Valdó és Ferenczi Melinda a két külföldön tanuló egyetemista, akik továbbra is a klub színeit képviselik. Csóti Jusztinát nem sikerült megtartani, ő a fővárosba költözött, hiszen egyetemi tanulmányait ott kezdte és a Honvéd igazolta le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában