Aranyérem

2017.10.29. 14:33

50 év után kapott aranyérmet a letenyei bajnokcsapat

Letenye 1967 novemberében először jutott az NB III-ba az egykori Letenyei Medosz labdarúgó csapata, akik szombaton a kisvárosban 50 év után kapták kézhez a megérdemelt aranyérmüket.

Mirkó Imre

A bajnokcsapat legendáit – akiknek átlagéletkora 70 év – ünnepség során köszöntötték. Billege István főszervező és egykori csapattag elmondta, egykoron szívből, pénz nélkül futottak a pályára a Medosz focistái, akik otthon, saját maguk mosták a mezeket, egy ideig még öltözőjük sem volt, a meccsek után sokszor a szabad ég alatt egy „vályúban”, a pálya mellett tisztálkodtak. Akadt olyan bajnoki mérkőzés is, amely előtti napon Lenkovics Ferenc edző leellenőrizte az összes focistát, hogy otthonukban este tíz órakor ágyban vannak-e már, ugyanis csak kipihenten engedte pályára játékosait.

Az 50 éve bajnokságot nyert Letenyei Medosz csapattagjai Józsi György ZMLSZ elnökkel (hátsó sor b1) és Farkas Szilárd polgármesterrel (hátsó sor j1) a letenyei városházán

 

A letenyei legendák Birkás Zoltán kistolmácsi polgármesterrel (b1) egykori Medosz focistával a letenyei focipályán

 

Az 50 éve bajnokságot nyert Letenyei Medosz csapatának tagjai a letenyei városházán

A Zalai Hírlap 1967. november 28-i tudósítása szerint a Letenyei Medosz úgy lett bajnok, hogy 5-1 arányú győzelmet arattak a Zalaszentgróti Spartacus ellen, közben a listavezető nagykanizsai Thury SE egy zalalövői meccsen kikapott, így a Mura-mentiek jutottak az NB III nyugati csoportjába. Azt, hogy bajnokok lettek úgy tudták meg, hogy Szentgrótról telefonáltak a zalalövői postára, ahonnan a postáskisasszony közölte, a Kanizsa 1-0-ra kikapott náluk.

Az akkor megérdemelt aranyérmeket – ugyanis 1967-ben ezt nem kapták meg – a letenyei városházán Józsi György a Zala Megyei Labdarúgó Szövetség (ZMLSZ) igazgatója és Farkas Szilárd Letenye polgármestere köszönő szavak kíséretében adta át a csapattagoknak. Elhangzott, a kiérdemelt elismerést az elhunyt focisták családjainak is eljuttatják. A megemlékezés után az elhunyt kerettagok emlékére mécsest gyújtottak a Bajcsy utcai temetőben lévő Mindenki keresztjénél, majd a focipályán rúgták a bőrt egy kis ideig Letenye legendái, akik végül a városnak és a szponzoroknak köszönhetően közös ebéd során, baráti beszélgetés során elevenítették fel a fél évszázada történt fantasztikus sportsiker pillanatait.

 

Ezek is érdekelhetik