Kalendárium az 1591-es évre

2024.05.17. 11:30

Bemutatták könyvtáruk egyik legértékesebb darabját

Könyvtárának egyik legértékesebb, kora újkori darabját mutatja be honlapján a keszthelyi Balatoni Múzeum. A kiadvány a múzeumtörténeti kiállításon is megtekinthető.

Szabó Judit

Forrás: Balatoni Múzeum

A kiadványt bemutató cikkében Haász Gabriella és Bujtor Katalin többek között azt írja: a kalendárium a könyvnyomtatás révén széles körben terjesztette a tudományok közérthető és felhasználható ismeretanyagát. Valentinus Fontanus (1545-1618), a krakkói egyetemen tanító csillagász és orvos kalendáriumai a Magyar Királyságba is eljutottak. Az 1591-es évre szóló kalendáriumát Pécsi Lukács fordította le magyarra. Ő az első nagyszombati nyomda 1577-es megalapításától kezdődően szervezte annak munkáját. A kalendárium is ott jelent meg. Az olvasó megtudhatja belőle például, hogy milyen név és szent ünnepe van éppen, mik a csillagjegyek hatásai és a Hold fázisai, és mit tegyen testi-lelki egészségének megőrzéséért.

Forrás: Balatoni Múzeum


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!