Ismét várják a nevezéseket a húsvéti programra

2024.02.24. 09:30

Negyedik alkalommal hirdették meg a Nemzetünk hímes tojásai felhívást

Idén negyedik alkalommal hirdették meg a Nemzetünk hímes tojásai programot, aminek a pécsi Mosonyi Éva a megálmodója és szervezője.

Mozsár Eszter

Az első között érkezett a zalaegerszegi Dömötör Andrea tojásfestő népi iparművész alkotása a Nemzetünk Hímes Tojásai felhívásra

Forrás: ZH

A tojásfestő népi iparművész néhány éve papír helyett tojásra jegyezte fel az évtizedek alatt gyűjtött, 1500 darabos motívumkészletét, miközben nevét a Magyar Rekordok könyvében is megtaláljuk. Emellett tojásmintáit kézzel készített csokoládéi őrzik. Ugyancsak unikumnak számított, amikor évekkel ezelőtt 2010 darab hímes tojást fektetett a pécsi Dómban felállított hatalmas szalmafészekbe, illetve 600 írott tojásból formázott keresztet a fővárosi Mátyás-templomban.

Mosonyi Éva a Nemzetünk hímes tojásai Facebook-oldalon 2021 óta gyűjti össze minden évben azokat a saját kézben tartott, hímes tojásokról készült fotókat, amiket húsvét előtt készítenek a jelentkezők. Mint minden évben, a zalaegerszegi Dömötör Andrea tojásíró népi iparművész, a Göcseji Múzeum gyűjteménykezelője elküldi alkotását a felhívásra. Aki szeretné példáját követni, ITT jelentkezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában